Атрошенко Тетяна — бісероплетіння | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Атрошенко Тетяна — бісероплетіння

atroshenko1  

Атрошенко Тетяна практикує бісероплетіння понад 26 років. Керівник гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Бісероплетіння» Дергачівського районного Будинку культури.

Народилась 1985 р. у м. Балаклія Харківської області, проживає с. Безруки Дергачівський р-ну Харківської обл. Бісероплетінням почала займатися з 10 років, самотужки, бо гуртків такого напрямку тоді ще не було. Мама та бабуся вчили вишивати, плести спицями та гачком. Дизайн та техніку для своїх робіт Тетяна вивчала та практикувала з тогочасних книг та журналів з рукоділля. Цікавиться діяльністю різних майстрів різних напрямків, які виготовляють як традиційні вироби, так і сучасні (українські народні прикраси, африканські, перуанські).

У колекції майстрині є традиційні та сучасні українські нашийні жіночі прикраси – силянки. Географічно, силянки були розповсюджені та користувались великим попитом на Заході нашої країни, Лемківщині, Бойківщині. Силянки бувають, переважно, однодільні, двудільні або зубчаті. Тетяна практикує різні види і стилі плетіння силянок.
Варто зазначити, що прикраси, які виготовляє Тетяна, виглядають витончено, гармонійно та професійно. Зубчаті силянки ніжні, немов павутинки, виблискують на сонячних променях своїми кришталевими бісеринками. А зооморфна прикраса у вигляді казкової зміючки, реалістично згорнулась калачиком, готуючись до сну. Пишні, немов мереживні маки, зручно розташувались на низочці, в очікуванні, коли ж вони будуть буяти на шиї панянки.
Майстриня має низку грамот, подяк та дипломів: грамоти за активну участь у виставці декоративно-ужиткового мистецтва «Широка Масляна на Балаклійщині – 2017» ; за активну участь в обласному культурно – мистецькому фестивалі «Гетьманська слава» у місті Коломак, 2017; за вагомий внесок у розвиток галузі культури Дергачівського району, багаторічний досвід і невгасимий вогонь щирої відданості своїй справі 2018р., м. Дергачі. Отримала подяки за активну участь у виставці «Місто майстрів» на районному ярмарку до Дня незалежності України, м. Балаклія, 2017р.; за участь у святковому театралізованому ярмарку з нагоди відзначення 27-ї річниці незалежності України, Дня Державного Прапора України, 95-ї річниці утворення Балаклійського району та 355-ї річниці заснування міста Балаклія, 2018р.; за активну участь у культурно-мистецькому житті району, високу майстерність та з нагоди відзначення 30-річчя заснування Балаклійського районного краєзнавчого музею, 2018р.; за участь у виставці декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанське розмаїття», м. Харків, 2018р.; за участь у виставці традиційного мистецтва молодих майстрів Харківської області «M.Art», м. Харків, 2018р.; за організацію авторської виставки, участь у Всеукраїнському експо – проекті «Мистецькі жнива – 2018», збереження нематеріальної спадщини України та з нагоди відзначення 27-ї річниці Дня Незалежності України, м. Київ, 2018р.; за участь у святковому ярмарку до Дня Незалежності України, м. Балаклія, 2019 р.; за активну участь у культурно – мистецькому житті району та виставках декоративно – прикладного мистецтва до дня міста Дергачі, Дня Захисника України, м. Дергачі, 2020 р.; диплом в номінації «Краса створена руками» на виставці «Прояви любові» м. Дергачі, 2018 р.; диплом учасника фестивалю «Мистецький простір 2020», селище Пересічне, 2020 р.
Поціновувачі робіт майстрині є і за межами нашої країни - в Росії, Естонії, Ізраїлі та Америці також знають і цінують українські прикраси завдяки пані Тетяні. А про майстерність та якість їх виготовлення можна описати все одним випадком: знайомій пані Тетяни мало не заборонили в’їзд до іншої країни, коли на митниці побачили на шиї жінки прикрасу джгут з орнаментом змії Аспіда і звернулись з проханням пред’явити декларацію на коштовність. Лише після довгих пояснень володарки прикраси стало зрозуміло, що це – силянка, прикраса, яка не поступається ні золотим, ні срібляним виробам своєю витонченістю, ювелірністю виготовлення та оригінальним дизайном.

Щодо розвитку декоративно-прикладного мистецтва в Україні, Тетяна вважає за необхідне «Більше популяризувати традиційні ремесла, більше уваги приділяти саме українським прикрасам, щоб не було виміщення закордонними зразками кольорів, орнаментів, форм. Викладачам, які вчать, теж потрібно самостійно поглиблювати свої знання, ділитись активно зі своїми учнями, заохочувати їх до дослідження нашої культури».
«Краса навколо нас, і в кожному з нас живе диво!» – творче кредо, що надає сил майстрині.
Порада початківцям: «Не бійтеся помиляться, помилки – це сходинки до успіху і унікальний шлях особистості. Іноді помилка стає новим відкриттям і неповторним шедевром».
А нашим читачам пані Тетяна каже: «Коли ми щось робимо власними руками, це приносить неймовірне задоволення як морально, так і естетично, адже людська потреба оточувати себе гарним була, є і буде доти, поки буде існувати людство».

Сторінка з роботами в Instagram - tadem_yana

atroshenko4

atroshenko2

atroshenko3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

atroshenko5atroshenko6atroshenko7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

atroshenko8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сховати метелика