Ходєєва Юлія — лялькарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 2 Votes )

Ходєєва Юлія — лялькарство

Article without translation

Ходєєва Юлія

Ходєєва Юлія Іванівна - майстер народного мистецтва (народний майстер), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Народилася пані Юлія в 1958 р. на Харківщині. Закінчила біологічний факультет Харківського Національного університету ім. В. Н. Каразіна.

Керівник гуртків «Умілі руки» і «Любителі природи» при Мереф’янському  міському будинку культури.

Ще з університетських років любов до природи Юлії Іванівни органічно доповнювало її захоплення мистецтвом, займатися яким вона розпочала набагато раніше, під час занять у дитячій ізостудії при обласному палаці дитячої та юнацької  творчості, пізніше – в Національному університеті при Академії дизайну і мистецтв. Серед всіх різновидів мистецтва, найбільше подобалось майстрині створювати ляльок, що і стало її захопленням на все життя.

Більшість своїх ляльок Юлія Іванівна виготовляє у техніці паперопластика з пап’є-маше. Багато часу вона приділяє народному костюму ляльок, в який вони вдягнені, створюючи їх власноруч з тканини. «Левова частина праці належить розробці орнаментів та їх виконанню, а саме вишивці» - додає майстриня.

Основними сюжетами для ляльок у авторки є народні свята (лялькові композиції на тему Різдва, Масляної, Великодня, Спаса). На окрему увагу, у творчості пані Юлії, заслуговують образи ляльок Руженька, Калинонька, Чорнобривка, Василиса, Польова квітка, образи «Пори року» тощо. Результатом етнографічного дослідження і його художнього втілення є пари ляльок, у національних строях різних регіонів України. Працює Юлія Іванівна і  над створенням образів українських письменників і поетів. Всі ляльки вона неодноразово представляла на Всеукраїнських та обласних виставках. Незмінною помічницею у лялькарстві для пані Юлії є її донька, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Лісунова Людмила.

«Створення авторської ляльки в українському народному вбранні – дуже цікаве захоплююче заняття» - ділиться враженнями пані Юлія, - «коли працюєш над створенням такої ляльки опановуєш і мистецтво скульптури в якійсь мірі, і мистецтво шиття одягу, і мистецтво української народної вишивки, і мистецтво перукаря і ще багато чого, вивчаєш історію мистецтва і культури України, історію народної ляльки. Працюючи у бібліотеках та музейних фондах ми з донькою ознайомилися з творчістю багатьох майстрів, професійних художників в галузі лялькарства, вишивки. Уважно придивлялися і брали до уваги їх поради».

«Наші авторські ляльки знайомлять дитину з особливостями народного одягу різних регіонів України і, зокрема, рідної Слобожанщини», зазначає майстриня. Саме народні традиції, краса українського народного костюму, неповторність народної вишивки і надихають майстриню на її подальшу творчість.

Сьогодні, авторка вже сама навчає дітей лялькарству, малюнку, живопису, паперопластиці. Її учні беруть участь у численних виставках, фестивалях, конкурсах і здобувають призові місця. З 2006 р. вона є постійною учасницею всеукраїнських виставок «Українська народна іграшка» та «Кращий твір року» та обласних при Харківському  художньому музеї, Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. У 2008 р. відбулася персональна виставка пані Юлії та її доньки Людмили у Музеї народного мистецтва Слобожанщини (зараз відділ ХХМ). Твори майстрині зберігаються у приватних колекціях та у Харківському художньому музеї.

Вже багато років Юлія Іванівна працює керівником гуртків «Умілі руки» і «Любителі природи» при Мереф’янському  міському будинку культури. Навчає дітей лялькарству, малюнку, живопису, а також паперопластиці. Її учні беруть участь у численних виставках, фестивалях, конкурсах і здобувають призові місця. Із 2006 р. є постійною учасницею всеукраїнських виставок «Українська народна іграшка» та «Кращий твір року» і обласних при Харківському  художньому музеї, Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. У 2008 р. відбулася персональна виставка пані Юлії та її доньки Людмили у Музеї народного мистецтва Слобожанщини (зараз відділ ХХМ). Твори зберігаються у приватних колекціях та у Харківському художньому музеї.

За значний внесок  у розвиток традиційного народного мистецтва Юлія Ходєєва у 2018 р. була номінована на премію з декоративно-прикладного мистецтва від губернатора Харківської області. Про творчість майстрині розповідається у статті завідувачки відділом Харківського художнього музею Євсєєвої О. Є. (у збірнику «Традиційна культура в умовах глобалізації: збереження автентичності та розвиток креативних індустрій. Матеріали науково-практичної конференції 22-23червня 2018 року.)

Стосовно долі  цього виду мистецтва в Україні, майстриня мріє про те, щоб проходило  більше заходів з ознайомлення зацікавлених дітей та дорослих з основами лялькарства як українського, так і з лялькарством інших культур.

Початківцям у лялькарстві, в свою чергу, майстриня радить уважно і з любов’ю вивчати народні українські традиції, різновиди народної української ляльки, а також залучатися до  української культури у всіх її проявах!

провідний методист, Павлюк Олена

Сховати метелика