Соловйова Юлія — лялькарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Соловйова Юлія — лялькарство

Article without translation

Соловйова Юлія Олександрівна

Соловйова Юлія Олександрівна – народний майстер з лялькарства, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України (з грудня 2020 р.), кандидат педагогічних наук, доцент, в. о. завідувача кафедри фотомистецтва та операторської майстерності ХДАК.

Проживає у м.Харків.

Практикує лялькарство, займається поезією. Захоплюється живописом, графікою та ілюстрацією.

Освіту отримала у Харківському педагогічному університеті ім. Г.С. Сковороди, на художньо-графічному факультеті. В університеті було чимало дисциплін, пов’язаних з народним декоративно-прикладним мистецтвом, з українською народною іграшкою. Це й стало джерелом захоплення майбутньої майстрині. Першою була саме вузлова лялька. Згодом зацікавленість переросла у дещо більш значне і вийшла за межі хобі.

Навчання технікам створення народних та авторських ляльок Юлія отримувала у ході самостійного дослідження та самоосвіти. Наразі майстриня викладає у Харківській державній академії культури, має спецкурси за вибором пов’язані з декоративно-прикладним мистецтвом і продовжує займатися власною творчістю. Авторка зізнається, що під час викладання разом зі студентами вона продовжує покращувати свої навички у лялькарстві.

У своїй творчості пані Юлія переважно обирає переосмислення традиційних технік та їх удосконалення. За словами самої лялькарки, «народні автентичні ляльки за своєю конструкцією доволі прості, а розвиток сучасної авторської ляльки додає такі особливості, як, наприклад рухомі кінцівки». Юлія не з тих майстрів, хто буде робити все по книжці: її лялькам притаманна не просто декоративність, а й складність технологічних вирішень. Саме тому у роботах майстрині поєднані технології сучасної авторської ляльки із сюжетами та декоративними частинами народної. На думку мисткині, «рухома лялька краще може передати образ», який вона доповнює аксесуарами, одягом та іншими дрібними елементами декору.

Серед образів ляльок авторки часто зустрічаються історичні постаті та герої відомих українських літературних творів. Такою, є зокрема серія ляльок до твору «Лісова пісня» Лесі Українки, творчості Миколи Гоголя, творів Тараса Шевченка, до «Слова о полку Ігоревім» тощо. Є у творчості майстрині й ляльки, що зображують історичних постатей. Так, нещодавно у 2022 році пані Юлія презентувала своїх ляльок «Княгиня Ольга», «Анна Ярославна», «Князь Володимир Великий» на виставці ляльок «Княгині та князівни України» у м. Київ. Свою ляльку «Григорій Сковорода» авторка  презентувала у рамках арт-проєкту «Сад мистецьких пісень», присвяченому 300-річчю Г.С. Сковороди у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.

Також авторка пише вірші, у тому числі і для власних ляльок. Свою першу виставку ляльок «Слобідські мотиви» (2019 р.), Юлія Соловйова присвятила саме творчості харківських поетів, за віршами яких вона створила цілу серію авторських ляльок. Майстриня ділиться, що «іноді вірші з’являються перш ніж ляльки, і таким чином її новостворені ляльки матеріалізують поетичні образи. Так, наприклад майстриню дуже надихнула поезія харківського поета Олега Бородая, до віршів якого вона створила декілька ляльок на воєнну тематику.

Зараз пані Юлія є активною учасницею різноманітних благодійних проєктів, які збирають кошти на потреби українських військових. Окрім цього, майстриня постійно публікує свої новостворені роботи у групах у соціальних мережах, присвячених рукоділлю і лялькарству. Такою, є, наприклад група «Авторська лялька мотанка» у фейсбуці, де мисткиня активно виставляє всі свої новостворені роботи.

Бажаючих дізнатись більше про її творчість, майстриня запрошує слідкувати за її творчістю у соціальних мережах Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100028995858690 та в Instagram: https://instagram.com/juliia_soloviova?igshid=YmMyMTA2M2Y.

Творче кредо:

Майстриня зізнається, що «зараз її надихає віра у Перемогу і те, що є люди, які захищають нас. Раніше так не замислювалася, а зараз от дивишся і розумієш, що в Україні дуже багато звитяжних і пасіонарних людей. Я лише за творчість таких митців!»

Професійні поради початківцям:

«Якщо початківець планує працювати саме у традиційному напрямі та відтворювати образи традиційних ляльок, то звісно слід шукати етнографічні та наукові матеріали і створювати за ними певні реконструкції ляльок. У випадку, якщо це вже буде власна творчість, то у такому разі варто шукати свої ідеї та конструкції. Багато майстринь щось беруть з традиційного чи своє вигадують, й учні буквально покроково все повторюють. Але якщо є бажання саме реалізувати себе у творчості й створювати щось нове, виникає така складна ситуація. З одного боку, начебто лялька народна, традиційна, і не передбачає відхід від традицій, але разом з тим, вона розвивається, як інші види мистецтва, такі як декоративний розпис, ткацтво, килимарство тощо. Так само й іграшка. Дослідники вважають, що майстрині не можуть називати свою авторську ляльку народною, оскільки вони вносять зміни. Але якщо говорити про народну творчість, наприклад мисткині Марії Приймаченко, яка є і народною майстринею, але її творчість пов’язана і з експериментами, і це є його частиною. Тому якщо майстер хоче чимось відрізнятися, і зробити щось дійсно цікаве, то потрібно шукати свої ідеї та конструкції, свої сюжети. Але починати варто саме з традиційних технік і навичок…»

Сховати метелика