Бацман Олена — лялькарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Бацман Олена — лялькарство

Article without translation

Бацман Олена Володимирівна

Бацман Олена Володимирівна – народний майстер з лялькарства, керівник гуртка «М’яка іграшка» КЗ «Первомайський будинок дитячої та юнацької творчості Первомайської міської ради Харківської області».

Народилася і проживає у м. Первомайський, Харківська область.

Практикує виготовлення українських народних ляльок та іграшок з тканини.

Улюблені сюжети: тема материнства, традиційні народні образи у сучасній інтерпретації, уособлення пір року.

Перше знайомство майстрині з саморобною лялькою відбулося у часи дитинства, коли бабуся та мати навчили її шити. Продовжилася ж її історія лялькарки майже через півстоліття. За фахом пані Олена інженер-будівельник, але життєві обставини змусили змінити професію. Так майстриня потрапила до позашкільного закладу, і тепер упродовж майже тридцяти років навчає дітей і своїх онуків шити та виготовляти м’які іграшки. Яскравий момент створення уявлень майстрині саме про народну ляльку трапився у 2018 році, коли її вихованці брали участь у конкурсі «Традиційні художні ремесла» в рамках фестивалю традиційної народної культури «Крокове коло» (м. Харків). Вже тоді її здивувало різноманіття ляльок, вразила краса одягу й головних уборів. Так пані Олена захопилася традиціями народного лялькарства, знання про які, згодом почала передавати і своїм учнями.

Процес виготовлення ляльки приносить пані Олені велике задоволення; це стало її улюбленою справою і частиною життя. Одна з цікавих рис творів Олени Бацман – це емоційне забарвлення ляльок і їх власний характер. Кожна створена лялька відображає у собі певні емоції й стан душі майстрині. У роботах можна зустріти близьку авторці тему материнства. Все це можна побачити у її лялькових композиціях «Мамине щастя», яка передає непідробні почуття любові й щастя від можливості бути матусею двох донечок, і на противагу цьому сюжету композиція «Стривожена», яка є відбиває у собі глибокі почуття тривоги матері за свою дитину під час війни.

На особливу увагу, у творчості Олени Бацман заслуговує колекція народних ляльок у традиційних строях Харківщини. Згодом ця колекція переросла у справжній проєкт із відповідною назвою – «Ляльки у народному одязі Харківщини». Даний проєкт є шляхом пізнання майстринею історії та особливостей народного одягу Харківщини. Кожна лялька пані Олени з цієї колекції виконана з урахуванням регіональних особливостей крою і візерунків українського вбрання Харківщини. Саме ця колекція була представлена на виставці «Рідній Харківщині присвячую» у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (2022 р.). Наразі майстриня продовжує роботу над наповненням цієї колекції новими зразками ляльок. Майстриня вірить, і має велику надію, що ця праця не марна, і це надає їй сили не зупинятись на досягнутому.

Пані Олена є постійною учасницею різноманітних фестивалів та конкурсів, виставок народного мистецтва. Її ляльки були представлені на Всеукраїнській виставці-конкурсі народного мистецтва «Кращий твір року» (Національна спілка майстрів народного мистецтва України, м. Київ, 2021 р.), Всеукраїнській виставці «Натхненні лялькою» (Закарпатський музей народної архітектури та побуту, м. Ужгород), «Наша лялька» (культурно-просвітницький центр «СвітЛиця», м. Бровари), на Всеукраїнському фестивалі-виставці авторської ляльки «Україна у вогні» (Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького, м. Кременець) тощо. Її майстер-клас з виготовлення ігрової ляльки було опубліковано у печатному виданні другої збірки «Секрети лялькарок України» (м. Київ, Видавничий дім «Стилос», 2021 р.).

Наразі пані Олена разом з дітьми вивчає традиції виготовлення народних ляльок, проводить майстер-класи, бере участь у виставках та конкурсах. Вона помічає, що дітям цікава тема досліджень української народної ляльки. Найбільше це відображається під час виконання проєктів. Так, наприклад разом зі своїми учнями вона приймала участь у проєкті «Слово Кобзаря і ляльки», що був присвячений річниці народження Т. Г. Шевченко і в якому її учні з великим захопленням досліджували творчість поета. До ілюстрацій творів відомого кобзаря діти виготовили серію ляльок у кращих традиціях народного лялькарства.

Творче кредо майстрині:

«Постійно шукати, творити й рухатися вперед»; педагогічне кредо: «Донести до серця кожної дитини знання, досвід і практичні вміння»; життєве кредо: «З вдячністю дивлюсь у минуле, з вірою у сьогодення, з надією у майбутнє».

Професійні поради початківцям:

«Ніколи не пізно починати, але починати треба з вивчення української народної ляльки, її історії як частини української іграшкової культури. Тільки тоді за вашу наполегливість і терпіння, винагородою стане багатоплановий образний світ народної ляльки. То ж давайте разом пізнавати та популяризувати мистецтво виготовлення української ляльки!

Охочих дізнатись більше про її творчість, майстриня запрошує слідкувати за її творчістю у соціальних мережах Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100024678438007

Матеріал підготувала провідний методист
КЗ «ООМЦКМ» Косиченко Дарина.

Сховати метелика