Кравченко Наталія — писанкарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Кравченко Наталія — писанкарство

Article without translation

Димитрів Ольга Григорівна

Кравченко Наталія Дмитрівна – майстер народного мистецтва з писанкарства, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, президент Харківського міського клубу писанкарства при культурному центрі «Слобожанщина».

Народилася та проживає у м. Харків.

Має освіту вчителя початкових класів, яку отримала у Харківському національному університеті ім. Г.С. Сковороди та освіту вчителя дітей з вадами слуху, яку здобула у Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова.

З 1996 року й дотепер працює у Харківській спеціальній школі № 5 Харківської обласної ради (заклад освіти для дітей із різними ступенями порушення слуху дошкільного і шкільного віку), де є водночас керівником гуртка та вчителем початкових класів. За успіхи у справі навчання й виховання молодого покоління Наталія Кравченко нагороджена знаком «Відмінник освіти України».

До писанкарства пані Наталію залучила Алла Павлівна Овчаренко (1939-2013), викладачка образотворчого мистецтва, талановита організаторка і педагог, яка об’єднала навколо себе харків’ян різного віку і професій у Харківському міському клубі писанкарства, що був створений при культурному центрі «Слобожанщина» у 1993 році. Клуб писанкарства постійно бере участь у різноманітних виставках, фестивалях та інших культурних подіях як у Харкові, так і в Києві. З 2013 р. й до тепер Наталія Кравченко очолює його та продовжує справу Алли Овчаренко.

Як керівниця гуртка, майстриня не просто навчає своїх учнів різноманітним технікам орнаментації яєць, вона знайомить їх з історією виникнення традиції прикрашання яєць, значенням символів зображених на них, регіональною особливістю розпису писанок. Особлива увага приділяється писанкам нашого краю – Слобожанщині. Великий досвід стосовно традиційного писанкарства, авторка отримала у процесі відтворення колекції писанок відомого етнографа, професора М.Ф. Сумцова, яка зберігається у Харківському історичному музеї. Учні її гуртка першими писали писанки за зразками писанок наших прабабусь, користуючись фотоматеріалами роботи вчительки.

Також, Наталія Кравченко стала автором альбому «Харківський клуб писанкарства» (пам’яті своєї вчительки Овчаренко Алли Павлівни), збірки «Історія колекції писанок Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова», розмальовки «Слобожанські писанки».

Сьогодні, у творчому надбанні майстрині можна знайти два основні види декорованих яєць – писанки і восківки-бісерки. Досконалу форму яєчної шкарлупи писанки майстриня розписує за традиціями Слобожанщини, яким притаманне використання великих рослинних орнаментів, зображення образів життя-неба, зірок, тварин, дерев. Маленькі яєчні сфери перетворюються у руках писанкарки на дивовижні планети, сповнені образами життя: небо, зірки, тварини та гнучкі дерева, що ніби обіймають гіллям Всесвіт. Сама пані Наталя про свої писанки каже, що це її молитва до Бога та символ все бачущого ока. У ході створення бісерки-восківки ж яйце покривається тонким шаром воску, і декорується бісером шляхом вдавлювання бісеринок у м’який віск на шкаралупі.

Як православна вірянка, Наталія Кравченко надихається при розписі своїх великодніх писанок думкою християнської любові до людей. Вона вважає писанку продовженням старовинних традицій українського народу, який завжди жив у єдності з природою та Богом.

Стосовно писанкарства, майстриня мріє про те, щоб ця старовинна традиція і надалі продовжувала кодувати таємничими знаками майбутнє на святкових писанках, аби Великодня писанка надихала людей берегти життя, символом якого у багатьох народів світу завжди вважається яйце.

Матеріал підготувала провідний методист
КЗ «ООМЦКМ» Косиченко Дарина.

Сховати метелика