Дармостук Вікторія — писанкарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Дармостук Вікторія — писанкарство

Article without translation

Дармостук Вікторія Володимирівна

Дармостук Вікторія Володимирівна – майстер народного мистецтва з писанкарства, членкиня Харківського міського клубу писанкарства ім. А.П. Овчаренко (з 2003 р.).

Народилася у м. Люботин, Харківської області. Проживає у м. Харків.

Свій шлях у писанкарстві майстриня розпочала з того, що її старша донька, якій було всього 9 років, потрапила на урок до майстрині Світлани Ходячих. Коли донька прийшла додому – її очі горіли, а думки й розмови були лише про те як воно цікаво розписувати яйця! Саме тоді пані Вікторія і вирішила сама звернутися до Світлани й самій дізнатись що ж так вразило її дитину.

Незабаром майстриня познайомилась з Аллою Овчаренко та членами заснованого нею Харківського клубу писанкарства. Авторку вже тоді вразив запал Алли Павлівни, яка змогла створити у Харкові осередок людей, які разом створювали нове й водночас відновлювали українські традиції. У цей час члени клубу проводили відновлення колекції писанок (переписування за зразком), яка була започаткована Миколою Сумцовим ще у 1890-х роках і сьогодні зберігається у Харківському історичному музеї. Разом з іншими членами клубу пані Вікторія сама почала створювати писанки у кращих українських традиціях, разом з іншими вона брала участь у багатьох виставках та фестивалях обласного і Всеукраїнського рівнів.

Основним напрямком у творчості майстрині було і залишається створення традиційної писанки за допомогою воскового розпису. Також майстриня створює крапанки (ще один відомий різновид розписаних великодніх яєць). На думку самої авторки «саме ці техніки розпису великодніх яєць з використанням вогню захоплюють найбільше, адже це справжня магія коли ти наносиш лінії та малюнки, занурюєш яйце у фарбу, робиш багато кроків, але тільки у момент полум’яного вмивання яйця бачиш, який саме малюнок ти написала!»

Серед основних сюжетів у творчості Вікторії Дармостук найуживанішими є візерунки різних регіонів України, які авторка кожного разу вміло відтворює з урахуванням переважаючої кольорової гами, що притаманна писанкам того чи іншого регіону. Різні малюнки та кольори, різні посили людей, що їх писали – це все те, що цікавить майстриню у першу чергу. Їй подобається досліджувати про те, що поєднує людей різних регіонів і різних країн через вивчення символіки. До того ж мисткиня ще й полюбляє створювати нові композиції, використовуючи нові матеріали та інструменти, надаючи роботам авторського забарвлення.

На своєму шляху авторка зустрічала ще багато талановитих людей, які допомагали їй в опануванні традиційного мистецтва. Це й майстриня Білоус Оксана з Києва, майстри Вакуленко Тамара та Олександр, майстриня Цимбал Алла, флористка Аністарова Вікторія, членкині Харківського клубу писанкарства Моісеєва Ірина, Кравченко Наталія, Кравчинська Олена та багато інших творчих особистостей.

Головним джерелом натхнення для майстрині стала її родина – доньки Олена, Анастасія, Ксенія, син Дмитро і чоловік Андрій. Родина з самого початку підтримувала пані Вікторію, а чоловік навіть активно долучався до організації виставок клубу і проведення майстер-класів. Кожен у родині майстрині теж вміє користуватися писачком і створювати сакральну писанку. Про це навіть знімали відеосюжети місцеві медіа, один з яких можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4uai5L7OpBs

«Мені дуже подобається бачити не тільки ті перші кроки, які робить дитина або літня людина (наймолодшому моєму учню було 3 роки, а найповажнішій учениці – 85!), не тільки те, як зростає майстерність, але головне – бачити, як починають сяяти очі, як поранена душа починає зцілюватись…», – зізнається Вікторія Дармостук.

Сьогодні, майстриня продовжує займатись улюбленою справою попри військову агресію росії проти України, бо щиро вірить у стару легенду про те, що «поки люди пишуть писанки – злі сили не здолають нас!»

Професійні поради початківцям:

розпочинати з настрою себе, своєї душі на створення чогось нового. Перед початком роботи слід прислухатися до себе, до навколишнього світу та виплеснути на писанку свою любов та радість. Хтось робить це крізь молитву, хтось – використовує медитацію, а хтось – просто трохи помовчить, візьме у руки писачок або олівець та почне творити!

Стосовно писанкарства, пані Вікторія мріє опанувати більш сучасні техніки нанесення візерунка на яйце, спробувати нові орнаменти, які бачила у книгах. Майстриня також мріє, щоб з її допомогою ще «більше людей захопилися чудовим мистецтвом писанкарства і відкрили для себе зворушливий та чарівний світ писанки! Хочеться, щоб писанки писалися та існував мир, який змінював би світ на краще!»

Матеріал підготувала провідний методист
КЗ «ООМЦКМ» Бондарчук Олена.

Сховати метелика