Барсук Уляна — вишивання | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Барсук Уляна — вишивання

Article without translation

Барсук Уляна

Барсук Уляна – майстриня вишивки, народний майстер України (з 2020 року).

Проживає у м.Харків.

Майстриню цікавлять традиції, народний побут, ремесла наших пращурів. Саме інтерес до ремесел наших пращурів спонукав майстриню опанувати більш глибоко вишивку.

Першим вчителем пані Уляни була мама, яка навчила майстриню простим швам, коли їй було лише 5 років. Мамині сорочки надихнули Уляну на створення власної сорочки і вже у 14 років вона вишила свою першу сорочку в техніці занизування та мережки.

У 2016-2017 роках навчалася у Решетилівському художньому професійному ліцеї, де її вчили секретам мистецтва вишивки заслужена майстриня народної вишивки Вакуленко Надія Вікторівна та майстер машинної вишивки Шаратіна Тетяна Іванівна.

У сюжетах своїх робіт Уляна використовує зразки старовинної вишивки, які побутували на Слобожанщині та Полтавщині. В матеріалах віддає перевагу тільки натуральним матеріалам, будь-то сучасним чи старовинним. Майстриня зауважує, що їй дуже цікаво вишивати складні візерунки, адже вони викликають відчуття причетності до чогось таємничого.

У 2021 році майстриня пройшла курс навчання в Етнопарку «Ладомирії», де відомі майстри та етнографи України передавали знання та уміння. Особливо Уляна запам’ятала чудові лекції пана Ю. Мельничука про оздоблення традиційного одягу різних регіонів України, а також неперевершену майстерність Наталі Пуха з ткацтва.

Декілька років за сумісництвом майстриня працювала у фольклористичному гурті "Мережка", що відтворює співочі традиції та ремесла Слобожанщини.

Уляна Барсук активно бере участь в конкурсах та виставках. На її рахунку - участь у виставці-конкурсі художніх виробів Кращий твір року 2020-2021. На конкурсі молодих дизайнерів Start Fashion у 2017 році вона отримала спеціальний приз за відродження традиції Слобожанщини.

Початківцям Уляна радить:

любити те, чим ви займаєтесь і намагатись максимально досліджувати цю сферу діяльності, не боятися ставити запитання досвідченим майстриням та дослідникам старовини та не зупинятися в постійному пошуку нового.

Своє натхнення майстриня черпає з

книжок, присвячених вишиванню та традиційному вбранню. Серед них «Традиційне народне вбрання Харківщини» упоряд. Г. В. Лук'янець, «І вишите моє життя на ньому...» Г. Гринь, «Вбрання українців Слобожанщини 20 ст.» Коваль О. В. та Коваль Т. П., «Відбілене сльозами полотно мережила, жила, переживала...» О. Тройно, «Вишивка козацької старшини 17-18 ст. Техніки.» В. Зайченко, «Вишивальні традиції України» Л. Бебешко та «Художнє вишивання» О. Гасюк.

Сховати метелика