Лісунова Людмила — декоративний розпис, лялькарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Лісунова Людмила — декоративний розпис, лялькарство

Article without translation

Лісунова Людмила

Лісунова Людмила Володимирівна, Член національної спілки майстрів народного мистецтва України (з 2006 р.), атестований майстер, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри образотворчого мистецтва, ХНПУ імені Г.С. Сковороди, керівник гуртків образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва в КЗ «Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості».

Практикує декоративний розпис, лялькарство.

Народилася у м. Мерефа, Харківської області. Проживає у м. Харкові.

Закінчила з відзнакою художньо-графічний факультет Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди. У 2015 р. при ХНПУ ім. Г.С. Сковороди захистила кандидатську дисертацію з педагогіки за спеціальністю «Теорія та методика навчання образотворчому мистецтву», після чого почала тут викладати.

Людмила також є керівником гуртків образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва в КЗ «Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості». Її вихованці є переможцями багатьох конкурсів, у тому числі і всеукраїнських.

Мистецтвом пані Людмила захоплювалась з дитинства, дивлячись як її мама Ходєєва Юлія малювала картини та створювала цікаві вироби мистецтва у різних техніках, в тому числі авторські ляльки, які знайомили з особливостями народного одягу різних регіонів України і, зокрема, рідної Слобожанщини. Саме мама стала першим вчителем і надихнула юну Людмилу творити і бачити прекрасне в мистецтві. Будучи студенткою майстриня долучилася до етнографічного дослідження і його художнього втілення в ляльках у національних строях різних регіонів України, в поетичних образах української літератури.

У 2011 році в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відкрилися перші курси Петриківського розпису під керівництвом заслуженого майстра народного мистецтва України Тамари Вакуленко. Пані Людмила завжди була в захваті від творчості родини Самарських- Вакуленко, яку вони дарують людям і щиро вдячна долі, що та подарувала їй можливість навчитися унікальному виду декоративного мистецтва – Петриківському розпису у майстра і вчителя Тамари Олексіївни Вакуленко. Тамара Олексіївна на прикладі своїх робіт і робіт інших відомих майстрів пояснила Людмилі і відкрила для неї яскравий світ Петриківського розпису, закономірності та правила побудови композицій, їх цілісність за кольором і тоном. З того часу і почався ще один творчий напрям авторки у мистецтві Петриківського розпису.

У своїх роботах, а це переважно станкові роботи і декоративна пластика, Людмила Лісунова надає перевагу зображенню традиційних образів пташок, квітів і рослин, кольорова гамма яких може варіюватися від реалістичної (коричневі птахи, червоні маки, сині волошки тощо) до казкової (помаранчеві горобчики, зелені півники). До того ж, авторка уміло комбінує кольорові сполучення для тематичних робіт, пристосовуючи їх, як і інші майстри, до пір року та їх кольорової асоціації, які у виконанні акриловими фарбами по-особливому грають на полотні. Є у пані Людмили і серія розмальованих тарелів, на які вона нанесла образи заквітчаних віночків: тут вам розквітають і маки, і калина, і соняхи, і жоржини, і троянди, і дзвіночки, і навіть початки кукурудзи. Ці тарелі, майстриня неодноразово експонувала на обласних виставках декоративного мистецтва. Як зізнається сама майстриня, найбільше їй подобається зображувати маленьких пташенят у різних стилізованих варіаціях, які на її думку виглядають казково і створюють радісний настрій.

Окрім розпису, пані Людмила займається ще й виготовленням ляльки. З самого початку це були народні ляльки з тканини, пізніше майстриня стала створювати ляльок з пап’є-маше за авторською технікою. Так, разом з мамою Юлією Ходєєвою авторка створила цілу серію ляльок у традиційних народних строях, які вражають своїм майстерним відтворенням українського менталітету в мініатюрі та правдивою передачею регіональних особливостей одягу.

З 2006 р. Людмила Лісунова є постійною учасницею всеукраїнських виставок «Українська народна іграшка» та «Кращий твір року» і обласних в Харківському художньому музеї, Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. У 2008 р. відбулася її (разом з мамою) персональна виставка у Музеї народного мистецтва Слобожанщини (зараз відділ Харківського художнього музею). Твори авторки разом з її мамою зберігаються у приватних колекціях по всій Україні та в Харківському художньому музеї.

За значний внесок у розвиток традиційного народного мистецтва майстриня отримувала Президентську стипендію для молодих майстрів у 2011–2013 рр., 2013 р. – стипендію Обласної адміністрації з декоративно-ужиткового мистецтва імені заслуженого майстра народної творчості України Ф. Гнідого.

Творче кредо:

Сама велика радість – це творення! І не має значення, що ви створюєте: пісню, вірш, книгу, картину або добрий настрій!

На творчість авторку надихає і дає сили чарівна природа рідного Слобожанського краю, творчі роботи видатних художників і майстрів, спілкування з цікавими творчими людьми, святкові дні й творчі будні.

Професійні поради початківцям:

якщо є бажання навчитися розпису, треба почати навчатися, адже, щоб вирушити у яскравий світ розпису, треба зробити перший крок і далі дорога з’явиться сама! Тому розпочинайте навчатися, вивчаючи прості елементи, прості композиції, творчість видатних майстрів.

Побажання читачам:

хочеться побажати кожній людині знайти свою улюблену справу, яка б надихала її на творчу діяльність, як в буденній повсякчасній роботі, так і в усіх проявах життя!

Про творчість майстрині можна також почитати на сайті Енциклопедії Сучасної України за посиланням: https://esu.com.ua/article-55740

Матеріал підготувала завідувач відділом дослідження та відродження
декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової діяльності
КЗ «ООМЦКМ» Педан Наталія

Сховати метелика