Інформація про діяльність центру у 2011 році | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Інформація про діяльність центру у 2011 році

Article without translation

У 2011 році Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва (ООМЦКМ) створений шляхом злиття Харківського обласного центру народної творчості, комунального закладу «Харківський український культурний центр «Юність» та обласної художньої галереї «Мистецтво Слобожанщини». Діяльність закладу спрямована на відродження української національної культури, духовності, традицій та народних свят, ефективне використання наявних культурних і творчих ресурсів.

Фахівці Центру продовжили організаційно-методичну роботу з розвитку жанрів народної творчості, підвищення професійного рівня працівників клубних закладів та керівників аматорських колективів, надання їм методичної та практичної допомоги.

З травня 2011 року працює веб-сторінка ООМЦКМ (culturа.kh.ua), яка містить інформацію про культурне життя області. Також створено окремий сайт відділу сучасного мистецтва „Мистецтво Слобожанщини" (www.cultura.kh.ua/activities/modern-art), на якому можна віртуально відвідати всі виставки.

В рамках курсів підвищення кваліфікації директорів будинків культури районів та міст області проведений регіональній семінар. Підготовлено та проведено 4 обласних та регіональних фестивалі, 14 концертів і свят, 8 літературно-музичних вечорів. Зокрема, значними подіями в роботі закладу та культурному житті області стали заходи, відомі далеко за межами Харківщини: 10-й етнофестиваль „Печенізьке поле - 2011", культурно-мистецька програма Великого Слобожанського ярмарку, регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана» у селищі Сковородинівка за участю 48 творчих колектив.

Також відбувся конкурс театралізованої пісні і святковий концерт до Дня Перемоги, урочистий вечір, вечір молодих поетів „Україні 20. Незалежна і талановита" до 20-річчя Незалежності.

З метою збереження, відродження і розвитку української духовної спадщини відбувся цикл заходів: фольклорна вітальня «На річці на Йордані», концерт-зустріч дослідницько-виконавського гурту «Муравський шлях та іноземних студентів підготовчого факультету ХНТУ. Лабораторію досліджень нематеріальної спадщини були здійснені фольклорні експедиційні виїзди у смт. Котельна, с. Рубівка, с. Більск Котелевського району Полтавської області.

Відділ галерейної та виставкової діяльності провів 11 виставок за участю понад 150 майстрів народної творчості, професійних та самодіяльних художників: виставки робіт майстрів народної творчості та самодіяльних художників «Різдвяні візерунки», «Слобожанський Великдень», виставка-конкурс дитячого малюнку на базі перших Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант», виставка робіт викладачів, випускників та студентів Харківського художнього училища «Дарую майстерність», пейзажного живопису «Стежками Харківщини», виставка до 20-річчя Незалежності України «Їїсторія», народної вишивки та костюму «Україно моя неозора», живопису та графіки «Рідний край крізь призму сучасності», «Місто майстрів» на Великому Слобожанському ярмарку. Під час виставок проводились майстер-класи, творчі вечори митців.

Провідними методистами Центру надана методична та практична допомога 16 керівникам та аматорським колективам області щодо проведення творчих звітів на підтвердження почесних звань „народний" та «зразковий». Фахівці Центру у складі атестаційної комісії побували на 15 звітних концертах: народного жіночого вокального ансамблю «Зоряночка», вокального ансамблю «Квітка» (Дергачівський район), народного гурту народної пісні «Весела Слобода», народного театру естрадної пісні «Сім нот» (Балакліївський район), народного хору «Жайвір» (Харківський район), народного хору м. Первомайського, народного хору та вокального ансамблю «Стожари» Золочівського БК, фольклорних ансамблів «Мерчаночка» та «Мельничани» Валківського району.

Сховати метелика