Гості фестивалю „Покуть плюс” зізналися, що змусило їх вирушити в далеку дорогу до Харкова | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Гості фестивалю „Покуть плюс” зізналися, що змусило їх вирушити в далеку дорогу до Харкова

Гості фестивалюНа фестиваль традиційної народної культури "Покуть плюс" приїхали колективи та виконавці із західної, східної, центральної, південної України та росіяни з Бєлгородської та Воронізької областей. Вони пояснили, що змусило їх витрачати кошти на транспорт, долати велику відстань, щоб потрапити на фестиваль.

Що не колектив, то дивина. Один з них так і називається "Дивина".

"Харків'яни знають нас дуже добре, ми тут бували, і завжди дуже раді такій можливості, побувати в іншій області, почути інші колективи, з різних областей, - каже керівник фольклорного ансамблю "Дивина" Донецького національного університету Олена Трикова. – Це дійсно для нас є поштовх для натхнення, для шляху йти далі, продовжувати цю роботу. Ми приїхали цього разу новим складом, наш колектив дуже омолодився. Але це й важливо, показати, що фольклор не знищений і до нього можуть долучитися усі, люди різних поколінь, різних стильових напрямків, різних уподобань".

І дійсно, фольклор не може залишити байдужими нікого. І той, хто хоч раз почув талановито виконану народну пісню, а на нинішньому фестивалі представлені дійсно найкращі виконавці, той не зможе залишитися до цього байдужим. В цьому переконалися всі, хто побачив і почув виступи учасників фестивалю.

"Харків'яни з колективу "Муравський шлях" є нашими друзями, ми до них приїздимо, вони до нас на фестивалі, - розповіла керівник фольклорного ансамблю "Павєтье" з російського міста Вороніжу Олександра Самотягіна. – На нинішньому фестивалі зібралися добрі люди, що опікуються традиційною культурою. І дуже приємно бачити тут усі покоління, це одразу і наше сьогодення, і майбутнє. Ми маємо показати, що ми є, що ми існуємо. І це дійсно надає великий стимул для творчості, бо ми, працівники культури, розуміємо, що іноді і руки опускаються, але коли ми бачимо, що люди від наших виступів отримують енергію, що щось відбувається у них в душі, то розуміємо, що це і є наша місія, яку ми повинні гідно нести – дарувати ось цю енергію людям, сучасним і майбутнім поколінням".

Гості фестивалю "Покуть плюс" - 2012

ФОЛЬКЛОРНИЙ АНСАМБЛЬ "ПАВЄТЬЄ"

м. Вороніж

Ансамбль "Павєтьє" Воронізького міського Палацу культури провадить активну творчу та просвітницьку діяльність, мета якої – дослідження, збереження й популяризація традиційної культури Півдня Росії. До своєї цілі творчий колектив наближається за допомогою організації лекцій-концертів, театралізованих постановок, фольклорних фестивалів тощо. Серед учасників ансамблю – як діти віком від 4 до 17 років, так і представники старшого покоління. Вони гідно представляють свій регіон і країну на різноманітних конкурсах, фестивалях, творчих програмах: Фестиваль кераміки та традиційної культури (Фінляндія), І Міжнародний фольклорний фестиваль культури Нуо (Китай), І Відкритий Петербургський фольклорний фестиваль "Наследники традиций" – лише деякі з них. Керівник – Олександра Самотягіна

НАРОДНИЙ ТЕАТР ФОЛЬКЛОРНОЇ ПІСНІ "ДИВИНА"

м. Донецьк

Театр "Дивина" створений 1998 р. на базі Донецького національного університету. Донині творче ядро колективу складають студенти, викладачі та випускники цього навчального закладу. Головна мета діяльності народного театру – збереження автентичності українського пісенного фольклору. Задля її досягнення учасники здійснюють етнографічні експедиції в села України, Західного Сибіру, Алтайського краю, Кубані, по крихті збираючи цінні та рідкісні взірці народної пісні. Народний театр фольклорної пісні "Дивина" є постійним учасником всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів, веде активну концертну діяльність в Україні та за її межами. Так, свою майстерність учасники колективу демонстрували на сцені XII Всеукраїнського фестивалю "Червона рута", фольклорних фестивалях "Етновир" у Львові та Празі. Керівник – Олена Тюрикова.

ФОЛЬКЛОРНИЙ АНСАМБЛЬ «ПЄРЄСЄК»

м. Бєлгород

Історія ансамблю розпочалася 1987 р. в стінах Бєлгородського державного центру народної творчості. Сьогодні учасники колективу «Пєрєсєк» широковідомі як дослідники, хранителі та популяризатори народних музичних традицій Бєлгородського краю. Основу їх репертуару складають старовинні пісні, танці, обряди, записані під час фольклорних експедицій селами Бєлгородської області. Фольклорний ансамбль неодноразово ставав лауреатом російських і міжнародних конкурсів, гідно представляв народну творчість Півдня Росії на фольклорних форумах в Москві, Санкт-Петербурзі, Волгограді, Харкові, Вітебську, Палермо та багатьох інших містах. Керівник – заслужений працівник культури РФ Іван Карачаров.

МОЛОДІЖНИЙ ФОЛЬКЛОРИСТИЧНИЙ ГУРТ "СЕРПАНОК"

м. Суми

Молодіжний фольклористичний гурт "Серпанок" створено 1996 р. при Сумському музичному училищі, нині базою наукової і творчої діяльності колективу є факультет мистецтв Сумського державного педагогічного університету ім. Макаренка. Основою діяльності гурту є дослідження сільської пісенної культури Сумщини. Опановуючи місцевий репертуар, колектив прагне зберегти його недоторканим, відтворюючи своєрідність діалектних співочих стилів. Гурт "Серпанок" відомий як учасник фольклорних фестивалів "Покуть" (м. Харків, 1996 р.), "Київська Русь" (м. Київ, 2004 р.), "Країна мрій" (м. Київ, 2004-2007 рр.), "Золоте латаття" (м. Путивль, 2006 р.) і багатьох інших культурно-мистецьких заходів. Керівник – Олена Гончаренко.

НАРОДНИЙ САМОДІЯЛЬНИЙ ФОЛЬКЛОРНИЙ АНСАМБЛЬ "ЗАСПІВ"

с. Сасинівка Пирятинського району Полтавської області

Фольклорний колектив «Заспів» створений в 1975 р. Сьогодні в ансамблі налічується 7 учасників. Це люди пенсійного віку, з різними характерами та вподобаннями, але їх об'єднує любов до рідної української пісні. В репертуарі ансамблю «Заспів» – старовинні українські народні пісні Полтавщини – календарні, обрядові, козацькі, жартівливі та ліричні. За час існування колективу висока майстерність його учасників була відзначена на конкурсах і фестивалях "Золоті Ключі", Національний Сорочинський Ярмарок, "Осіннє золото" (м. Київ), "Осінь весільна" (м. Київ), "Древлянські джерела" (м. Рівне), "Берегиня" (м. Луцьк) та багатьох інших. Керівник – Тетяна Гузевська

НІНА РЕВА (керівник народного самодіяльного фольклорно-етнографічного колективу "ДРЕВО")

с. Крячківка Пирятинського району Полтавської області

Із 1986 р. Ніна Петрівна Рева – активна учасниця Народного самодіяльного фольклорно-етнографічного колективу "Древо". Ансамбль добре відомий не лише на всеукраїнському, а й на міжнародному рівні: його творчі здобутки відзначені на фестивалях у Польщі, Німеччині, Україні. Унікальному, самобутньому творчому колективу присвячені добре знайомі українським глядачам документальні фільми "Ой у полі Древо", "Крячківка: печаль і сльози", "У неділю рано", "Закрита зона", "Древо. Якимівна, Микитівна, Петрівна...", "Повернення".

НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ КОЛЕКТИВ ЛЮБИТЕЛІВ СТАРОВИННОЇ ПІСНІ "СПАДЩИНА"

смт Драбів Черкаської області

Колектив любителів старовинної пісня "Спадщина" був створений у 1993 р. на базі Драбівського районного центру культури і дозвілля. Його теперішні учасники – представники переважно молодого покоління, які збирають і виконують народні пісні, займаються відтворенням старовинного українського костюму, досліджують звичаї та традиції свого регіону. Колектив "Спадщина" бере активну участь у концертних дійствах, конкурсах, фольклорних фестивалях, серед яких – Всеукраїнський фестиваль "Осінь весільна" (м. Київ, 1996 р.), Міжнародний фестиваль "Поліське літо з фольклором" (м. Луцьк, 1997 р.), Міжнародний фестиваль народної культури "Покуть" (м. Харків, 1998 р.). Керівник – Галина Яценко.

ФОЛЬКЛОРНИЙ ГУРТ "СТРИБОЖІ ВНУЦІ"

м. Полтава

Датою заснування гурту "Стрибожі внуці" вважається 22 березня 2008 р. Місцем народження і домівкою колективу став Полтавський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. В. Гоголя. Сьогодні учасниці колективу – постійні та бажані гості фестивалів "Тустань", "Мазепа-фест", "Трипільські зорі", "Свірж", "Червона рута", щорічного Національного Сорочинського ярмарку й інших мистецьких заходів. Керівник – Аліна Лущай

МИХАЙЛО КОВАЛЬ

с. Великий Хутір Драбівський район Черкаської області

Михайло Коваль – бандурист, поет, композитор, майстер народного мистецтва. Народився та живе в селі Великий Хутір Золотоніського району Полтавської області (нині Драбівський район Черкаської області). Музичної освіти не має, бандуру освоїв самотужки. Нині в репертуарі Михайла Коваля налічується понад 100 творів: думи, псалми, балади, історичні пісні, побутові, обрядові, власні твори. Виступав у різних містах і селах України та закордоном: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Луцьк, Черкас, Рівне, Москві (Росія), Вітебську (Білорусь), Едмоні та Смолкі Лейк (Канада), Власі (Фінляндія).

ФОЛЬКЛОРНИЙ ГУРТ "ЩЕДРИК"

м. Славута Хмельницької області

Фольклорний гурт "Щедрик" був заснований на базі Дитячої школи мистецтв міста Славути у 2008 р. Свою місію учасники та керівники колективу вбачають у дослідженні та популяризації традиційної культури Волині. Репертуар гурту складають обряди календарного циклу, побутові пісні та танці, традиційна інструментальна музика. Сьогодні у складі гурту – близько 30 дітей віком від 6 до 17 років. За роки свого існування гурт "Щедрик" ставав переможцем та дипломантом низки міжнародних і всеукраїнських фестивалів, серед яких – "Древлянські джерела" (м. Рівне), "Котилася торба" (м. Дубно), "Бурштинові нотки" (м. Рівне), "Червона Рута" (м. Київ). Керівник – Тетяна Маліновська

ФОЛЬКЛОРНИЙ КОЛЕКТИВ "НАДВЕЧІР'Я"

м. Кам'янка-Дніпровська Запорізької області

Активну творчу діяльність провадить фольклорний колектив "Надвечір'я" у стінах Кам'янсько-Дніпровського районного дому культури, об'єднуючи в своїх лавах шанувальників народної пісні різного віку. У репертуарі ансамблю – українські та російські народні пісні, обряди. Колектив відомий як постійний учасник місцевих і міжобласних фестивалів, конкурсів, мистецьких свят. Керівник – Ганна Трошина

НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ КОЛЕКТИВ ТРОЇСТИХ МУЗИК

смт Драбів Черкаської області

Творчу діяльність колектив розпочав 1994 року і з перших днів свого існування активно долучився до культурного життя району, області, держави. Учасникам ансамблю довелося побувати на сцені ІІ Міжнародного фестивалю традиційної народної культури "Покуть" (м. Харків), Всеукраїнського фольклорного свята "Сорочинський ярмарок" (с. Сорочинці), Всеукраїнської ярмарки-виставки "Українське село запрошує" (с. Пирогов), Всеукраїнського козацького свята "Гей літа орел" (м. Чигирин) та багатьох інших. Зважаючи на плідну працю, значні творчі досягнення, 2006 року колективу присвоєне звання "народний". Керівник – Микола Друзяка

ФОЛЬКЛОРНИЙ ГУРТ "БАРВІНОК"

с. Фасова Макарівського району Київської області, керівник Олексій Заєць

Олексій Заєць – студент Київського національного університету культури і мистецтв, автентичний виконавець поліського співу. Олексій – відомий як яскравий учасник проекту "Голос країни", носій унікальної пісенної культури свого краю, яку з дитинства переймав від місцевого населення й переселенців з Чорнобильського району. Сьогодні молодий артист є учасником фольклорних гуртів "Древо", "Кралиця", керує молодіжним колективом "Горностай". Ставши 2011 р. завідуючим сільського клубу в селі Людвинівка, почав відроджувати українські народні традиції в селі. Результатом його творчої й організаційної роботи стало створення фольклорних гуртів "Калина", до складу якого входять переселенці із сіл Чорнобильського району, та "Барвінок" (учасники – місцеві жителі сіл Фасова та Людвинівка). Олексій з 2012 р. є членом національної спілки краєзнавців України. Неодноразово брав участь в міжнародних фестивалях України, Литви, Польщі, Білорусі, Росії, на яких отримував численні відзнаки та нагороди.

ТРОЇСТІ МУЗИКИ

Будинку культури села Воєгоще Камінь-Каширського району Волинської області

Колектив троїстих музик Будинку культури села Воєгоще створено у 1982 році . Основна мета творчої роботи колективу – збереження та популяризація традиційних народних мелодій поліського регіону. Він є активним учасником та неодноразовим переможцем обласних та всеукраїнських конкурсів та фестивалів. Учасники колективу – люди, закохані у багатющі мистецькі традиції рідного краю. Керівник – Володимир Хомович Кузьмич.

Сховати метелика