Найбільшу у світі кашу зварили козаки на «Печенізькому полі», якою нагодували 10 тисяч чоловік | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 2 Votes )

Найбільшу у світі кашу зварили козаки на «Печенізькому полі», якою нагодували 10 тисяч чоловік


DSC 0087В рамках етнофестивалю «Печенізьке поле» 14 вересня 2013 року представник Книги рекордів України зафіксував рекордну кількість вівсянки - 2200 літрів, звареної у незвичайному казані, зробленому з чавуна за спецзамовленням. Надалі організатори акції мають подавати заявку до Книги рекордів Гінеса, щоб зареєструвати світовий рекорд.

Над підготовкою майданчику для варіння рекордної каші пішло більше трьох діб. У притул до самої води було забетоновано та викладено плиткою досить велику площу, на якій встановлено спеціальну дерев'яну конструкцію, яка має витримати велику вагу: 3300-кілогрмовий казан, в якому було зварено 2200 літрів каші. Лише одна кришка казану, який замовили на донецькому підприємстві, важить 780 кілограмів. Взагалі над підготовкою акції працювали більше сотні чоловік.

Як розповіли організатори акції, щоб закип'ятити воду, треба було розпалити багаття ще з шостої ранку, і лише о 13 годині почали засипати інгредієнти: вершкове масло, вершки, вівсяні пластівці та сублімовані ягоди.

«Я бачив багато див, але зараз я дійсно здивований: щоб зварити вівсянку у такому казанку та багатті, треба все добре розрахувати, один невірний крок, і каша може пригоріти, - каже представник Книги рекордів України Ігор Підчібій. – В Україні встановлено багато кулінарних рекордів, і з найбільшого борщу, і грибної юшки, але ця вівсянка насправді може претендувати на світовий рекорд. Попередній рекорд було встановлено 2011 року: до 865-річчя Тули (Росія) було зварено 865 кілограмів вівсянки, що на 235 кілограмів більше рекорду, що йому передував, встановленому у Великобританії у 2010 році».

Представник Книги рекордів України чітко слідкує за кількістю інгредієнтів, що поступово додаються, а також рахує видані порції.

Варіння каші супроводжувалося справжнім театральним дійством на тему «Як козаки кашу варили». Герої відомого мультфільму про козаків допомагали засипати у киплячий казан вівсяні пластівці, мішали кашу великим веслом, а також допомагали волонтерам роздавати порції готового блюда.

Сховати метелика