У Харкові на честь ювілею Шевченка урочисто поклали квіти до монумента Кобзаря | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

У Харкові на честь ювілею Шевченка урочисто поклали квіти до монумента Кобзаря

unnamedУ день 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в Харкові відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам'ятника Кобзаря. У заході взяли участь представники керівництва міста та області, дипломатичного корпусу, релігійних громад , громадських організацій, студентської та учнівської молоді, генконсульств Російської Федерації та Польщі.

Захід біля одного з найкрасивіших і оригінальніших у світі пам'ятників Тарасу Шевченку супроводжувалося музичними композиціями. Атмосферу особливого колориту свята створювали артисти в національних костюмах.

Урочисте покладання квітів до пам'ятника Шевченку в Харкові в день народження Кобзаря стало вже традиційним. Обласний центр культури і мистецтва щорічно бере участь в організації проведення цього заходу, і нинішній рік не став винятком.

Також урочистості відбуваються біля монумента не лише у дні пам'яті поета, а й до багатьох державних і значних для Харкова дат. До речі, перший офіційний мітинг саме біля пам'ятника Шевченку в Харкові відбувся 30 серпня 1943 року на честь визволення міста від німецьких окупантів за участі І.С. Конєва та Н.С. Хрущова.

Довідка. Пам'ятник Тарасу Шевченку в Харкові був відкритий 24 березня 1935 р. за проектом скульптора Матвія Манізера та архітектора Йосипа Лангбарда. За задумом автора, трактування особистості Шевченка радянська: як ідейного борця за щастя простого народу. Сам Манізер писав так: «Шевченко трактований мною як поет-революціонер, демократ і бунтар...». Загальна висота монумента – понад 16 м., висота статуї Шевченка – 4,5 м. Це один з перших пам'ятників Кобзарю на Україні. До речі, найперший пам'ятник також з'явився в Харкові, ініціаторами створення була сім'я Алчевських: в 1897 р. з ініціативи відомої просвітительки і народниці Христини Алчевської її чоловік банкір і промисловець Олексій Кирилович Алчевський замовив відомому академіку, професору Петербурзької Академії мистецтв В.А. Беклемішеву (вихідцю з Харкова) бюст Кобзаря з білого мармуру. У 1898 р. бюст встановили біля садиби Алчевських. Здійснено це було нелегально, без дозволу влади. У 1901 р. пам'ятник був знятий, Алчевські зберігали його в сім'ї. У 1932 р. Микола Олексійович Алчевський, викладач юридичного інституту, передав бюст в Картинну галерею Т. Г. Шевченка, і зараз цей експонат знаходиться в Києві у державному музеї поета.

DSC 0537DSC 0538DSC 0563DSC 0564DSC 0566DSC 0598DSC 0612

Сховати метелика