У Харкові вшанували пам'ять Тараса Шевченка | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

У Харкові вшанували пам'ять Тараса Шевченка

1Урочистою церемонією покладання квітів до монумента Кобзарю в саду ім. Шевченка в Харкові 22 травня 2014 року вшанували пам'ять Тараса Шевченка. Захід приурочений до 153-й річниці з дня перепоховання поета в Україні на Чернечій горі в Каневі.

У церемонії покладання квітів взяли участь керівники області та міста, представники дипломатичного корпусу, духовенства, громадських організацій, учнівської та студентської молоді. Церемонія супроводжувалася літературно-музичною композицією «В сім´ї вольній, новій...», в якій прозвучали вірші Кобзаря, пісні на його вірші, зокрема й українська народна пісня «Реве та стогне Дніпр широкий», яка є уривком з ранньої балади Тараса Шевечнка Причинна», написаної поетом у 1837 році. Пісню виконав хор і оркестр студентів Лозівського училища культури і мистецтв. 

Далі відбулась концертна програма, підготовлена колективом Лозівського училища культури і мистецтв. Усього на участь у заході до Харкова прибули 60 виконавців: хор, оркестр і танцювальна група на чолі із директором училища Чуриловим В.І., який є почесним громадянином міста Лозова і художнім керівником, диригентом та солістом народного ансамблю пісні і танцю «Сузір´я».

У концерті біля монументу Шевченку прозвучали також пісні: «Любіть Україну» (вірші В.Сосюри, музика Г.Савенка), «Спи, Тарасе» (слова і музика народні), «Вітре буйний» (на вірші Т.Шевченка, музика В.Захарченка), «Вишиванка» (музика О.Злотника, соліст Є.Осипенко), «Половина саду» (музика О.Морозова, солісти Василь Чурилов та Валентин Перехрест). Органічно вкраплені у вокальний ряд були й хореографічні номери ансамблю: «Калинонька» (музика І.Шамо, вокальне тріо у складі Є.Ходикіна, К.Грищук, О.Клівач), «Єдина Україна», «Гарний козак, гарний» (музика П.Свиста, слова О.Жолдака).

 В організації урочистостей активну участь брали співробітники Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва.

Довідка. Тарас Шевченко був похований 12 березня 1861 на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. Через два місяці його перепоховали. З Санкт-Петербургу труну з прахом Кобзаря відправили залізницею до Москви. Далі тіло поета привезли на конях в Київ, потім пароплавом - до Канева, де всі бажаючі востаннє попрощалися з поетом в Успенському соборі. Через кілька років місце поховання - Чернечу гору - перейменували в Тарасову. У 1934 році в Каневі був відкритий музей Шевченка, а в 1939-му побудовано новий пам'ятник.

123456

789101112

1314151617

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сховати метелика