У Бабаївському «Саду пісень Сковороди» зібралися виконавці та майстри з різних куточків України | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 3 Votes )

У Бабаївському «Саду пісень Сковороди» зібралися виконавці та майстри з різних куточків України

altЩорічний культурно-мистецький захід «Сад пісень Сковороди» відбувся 14 вересня 2014 року в смт. Бабаї Харківського району (Харківська обл.). Цього року вперше всі акції проходили на лісовій галявині в Бабаївському лісі, де була встановлена велика сцена. Серед професійних колективів і виконавців були: заслужені артисти Василь Дмитренко (скрипка), Олег Летенко (вокал), бандурист Тарас Компаніченко (м. Київ), лауреат міжнародних конкурсів інструментальний ансамбль «3+2», тріо бандуристок «Маківки», інструментальний ансамбль «Цимбандо». Творчі колективи центру були представлені вокальним тріо «Обереги» і фольклорним гуртом «Муравський шлях». Усього у літературно-мистецькій програмі, що тривала п'ять годин, взяли участь 25 художніх колективів, 10 солістів із загальною кількістю учасників до 300 чоловік.

Галявина перед сценою, де проходила мистецька програма, була заповнена глядачами, які тепло приймали виступи артистів.

"Бабаї знайшли свій символ - це Григорій Сковорода. Сьогоднішній фестиваль видався за ці п'ять років наймасштабнішим як за кількістю гостей, так і за кількістю виконавців та майстрів декоративного мистецтва. В Бабаївському лісі зібралося кілька тисяч осіб, які люблять Україну і поважають себе як націю", - підкреслив Іван Варченко, тимчасово виконуючий обов'язки заступника голови Харківської облдержадміністрації.

В рамках заходу в Бабаївському лісі пройшли майстер-класи з гончарства, різьби, лозоплетіння від майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, які приїхали на фестиваль з різних регіонів України: Полтавської, Сумської, Дніпропетровської, Черкаської областей. Також всі відвідувачі мали змогу придбати сувеніри виробництва українських майстрів і художників, які були представлені на ярмарку, і поласувати польовою кашею та виробами бджільництва. Була організована робота ігрового майданчика для дітей. Крім того, в ході заходу проводився збір коштів на придбання канцтоварів для школярів-переселенців із зони АТО, а також благодійна акція по збору одягу для вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей.

alt«Невипадково саме в цьому мальовничому місці нині проводиться захід «Сад пісень Сковороди». Зараз в Бабаївському лісі відкрита «Стежка Сковороди», яка проходить повз Холодне джерело і йде до Чорного озера. По ній любив прогулюватися філософ, - розповів голова Харківської районної державної адміністрації Юрій Шпарага. - Фестиваль проходить вже вп'яте. І харків'яни можуть краще пізнати історичні місця, приїхавши на екскурсію в Бабаї. Цей захід сьогодні необхідний. Він демонструє всю красу, традиції та культуру українського народу, доводить, що дух українців незламний».

Організатори фестивалю - Бабаївська селищна рада Харківського району, відділ культури і туризму Харківської райдержадміністрації, Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Довідка. Етнографічний фестиваль "Сад пісень Сковороди" вперше відбувся в смт. Бабаї Харківського району в 2010 році. Спочатку він називався «Сад божественних пісень», але в 2013 році його назва змінилася.

Чорне озеро в Бабаях було вирито 265 років тому кріпаками селянами. Вода в нього тече зі сковородинівського джерела. Гуляючи по цих місцях в Бабаях, Г.Сковорода написав 15 з 30 своїх байок. В 1970-х рр. тут проводилися міжнародні сковородинівські читання і існував туристичний маршрут. У 1995 р. в Бабаївському лісі відкрито меморіал «Стежка Сковороди».

Фотографії з фестивалю

 
 
Сховати метелика