Міжнародний фестиваль художньої самодіяльної творчості неповнолітніх засуджених «Червона калина» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Міжнародний фестиваль художньої самодіяльної творчості неповнолітніх засуджених «Червона калина»

 IMG 3134

   За багаторічною доброю традицією, 25 липня 2015 року, в Курязькій виховній колонії імені А.С. Макаренка, Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, відбувся XХIV Міжнародний фестиваль художньої самодіяльної творчості неповнолітніх засуджених «Червона калина».

   Метою фестивалю є патріотичне виховання у дусі національних традицій представників дітей і молоді, які знаходяться у місцях позбавлення волі, пропагування серед них поваги до історико-культурної спадщини України, формування національної самосвідомості та відчуття власної гідності, організація корисного дозвілля та розвиток їх творчих здібностей. Цей захід проводиться щорічно, під час літніх канікул, естафетою по всіх виховних колоніях України і передається працівниками пенітенціарних закладів у вигляді атрибутів – корогви, фотоальбому з виступами попередніх учасників та символічною гілкою червоної калини. Тематикою нинішнього огляду художньої самодіяльності дітей, що перебувають у тяжкій життєвій ситуації, було обрано гасло «Єднаймося, друзі, в єдину родину – в святу незалежну соборну Україну». На початку фестивалю установа отримала естафету від представників Дубенської виховної колонії в Рівненській області, а далі, з Харківщини, рушила до дитячої колонії у Кишиневі, крокуючи до столиці Республіки Молдова.

IMG 3137   Прозоро-ясним для прочитання, символічно змістовним наповненням ознаменувався сам день, випадково, майже за алогічною системою обраний для проведення серед «куряжан» у 2015 році фестиваль, який співпав із днем народження Василя Шукшина, відомого режисера, сценариста, актора і письменника, який у своїх творах, особливо у повісті й однойменній кінострічці «Калина червона», неодноразово розмірковував над питаннями людської гідності, примиренням із химерами минулого, спробами розпочати нове життя. Як назва художнього твору, так і фестивалю є заримованою згадкою про своєрідний оберіг України, який позначає материнство, милосердя, терпіння, добре відношення до світу. Подібна невигадана календарна «зустріч» двох історичних подій вказує на велику значущість, безумовну непідробну актуальність зазначеного культурно-мистецького заходу.

   Ще однією особливістю фестивалю стало те, що вперше за історію свого існування, а це майже декілька десятиліть, він проходив за дружньої підтримки Департаменту культури та туризму Харківської області, як органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері культури та мистецтв Харківщини. Відповідно до Указу Президента України «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді», спрямованого на вирішення питань, пов’язаних із формуванням у підростаючого покоління любові до Батьківщини та поваги до традицій свого народу, Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, зокрема відділ з методичної роботи, маючи колектив фахівців із великим досвідом роботи у напрямку постановки хореографічних і музично-театральних номерів, активно посприяв проведенню зазначеного концертно-видовищного і освітньо-виховного заходу. Співробітники Центру надали професійну допомогу в процесі режисерсько-постановчої роботи, усього лише за декілька тижнів забезпечивши гідний рівень виконавсько-технічної та художньо-мистецької майстерності вихованців колонії.

   Для останніх «Червона калина» – довгоочікувана подія; маючи проблеми із законом, вони сподіваються на шанс повернутися до нормального суспільного життя та стати повноправними громадянами незалежної України. У цьому контексті, підлітки, які перебувають під опікою пенітенціарних установ та проявили ініціативу займатися аматорським мистецтвом, активно долучилися до процесу популяризації вітчизняної народної творчості, як ніхто інший, потребують підтримки, та чи не в першу чергу з боку небайдужих представників закладів культури. Підбадьорити юнаків, виразити свою співучасть у їх долях, охоче погодилися творчі колективи області. Так, зразковий дитячий духовий оркестр під керівництвом Пластунова Миколи Васильовича, Солоницівського дитячого клубу «Орлятко» Дергачівського району, доброзичливо вітав хлопців фанфарним маршем, чарівні дівчата народного вокального ансамблю «Kvitka» (керівники: Откидач Володимир Миколайович, Іваненко Віолета Олександрівна) Дергачівського районного Будинку культури заквітчали імпровізаційну сцену райдужними українськими піснями, а віртуозні жонглери з естрадного колективу «Шоу-театр Xcluzity» (керівник – Карпенко Олексій Олегович) Пісочинського селищного Будинку культури Харківського району спалахами вогневих булав і поі, граційним невимушеним еквілібром з металевим кубом змушували глядачів перехоплювати подих.IMG 2857

   До участі у фестивалі було запрошено заступника начальника управління ДПтС України в Харківській області Юрія Адамовича Мосійчука, Голову Дергачівської райдержадміністрації в Харківській області Олександра Олександровича Політуху, представників місцевої влади, громадськості та духовенства. Почесних гостей зустрічали хореографічно-музичною постановкою «Привітання», по закінченню якої випускниця студії Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені П. П. Вірського, солістка народного ансамблю народного танцю «Закаблуки» (керівник – Ковалівська Олена Іванівна) Юлія Романчишена піднесла святковий каравай, прикрашений гілкою червоної калини.

IMG 2495   Програма концерту, офіційно розпочата з виконання Державного Гімну України, включала обов’язкову та довільну частину; наскрізним лейтмотивом стали традиції українського козацтва. Вихованці декламували патріотичні вірші, козацькі думи та українські національні гуморески, співали пісні та танцювали. Хореографічний гурток курязької художньої самодіяльності продемонстрував енергійний жвавий номер «Козацькі розваги», хорова група представила пісні «Дівчино-рибчино», «Сусідко», «Легенди розкажуть». Талановитий вихованець колонії Олександр Бабушкін підготував декілька вокальних композицій, а саме: «Червона рута», «Україна», «Приди ко мне», «Одна калина», які вразили присутніх артистичністю та щирістю виконання; у дуеті з Максимом Алексеєнко пролунала пісня «Не плач» (із репертуару групи «Бумер»), що, всупереч стримано-чоловічому заклику, викликала емоційно-схвильовані батьківські сльози. У концерті взяв участь і колишній вихованець Роман Аксьонов, на сьогодні – актор професійно-аматорського міліцейського дитячо-юнацького театру оригінального жанру «Діти майбутнього» (керівник Олена Ніколайчук). Драматизмом та сумом за втраченими синами була пройнята повстанська пісня «Ой, полечко, поле» у виконанні Сергія Замицького – соліста Харьківського національного академічного театру опери і балету ім. М. В. Лисенка. Бурхливими оплесками глядачів супроводжувалася запальна гра на акордеоні у мажорному настрої Володимира Гейка, керівника ансамблю народної музики «Ярмарок», провідного методиста відділу з методичної роботи ООМЦКМ. Особливі почуття патріотизму пробудили виступи Галини Гейко, керівника вокально-інструментального квартету «Діва», солістки ансамблю народної музики «Ярмарок», яка відкривала концертну програму з піснею «Україно, моя любов!» та завершувала її музично-танцювальною п’єсою «Музика рідного дому» у супроводі вихованців колонії та Анни Топольник, однієї з учасниць естрадного колективу «Шоу-театр Xcluzity», яка на жовто-блакитному шарі несла у руках ніжно-білого голуба – ще один символ злагоди, добробуту, справедливості, всеєдності та всепрощення – тих чеснот та благородних цінностей, на переможне затвердження яких щиро очікують як хлопці, так і вся країна.IMG 3128

   По закінченню показу усіх фестивальних номерів, в присутності товарищів та родичів в урочистій атмосфері деякі неповнолітні отримали паспорти громадянина України. Особливим цей день став також для одного з юнаків, який своїм сумлінним відношенням до праці та навчання, зразковою поведінкою та активною участю у громадському житті отримав звільнення від відбування покарання у вигляді позбавлення волі умовно-достроково.

   Начальник Курязької колонії Олексій Шаповалов подякував запрошеним артистам і дітям за свято, яке вони подарували глядачам, а гостям – за увагу до події, підготовка до якої через добровільну участь у художній самодіяльності установи, впертість і наполегливість у досягненні поставленої мети сприяє розкриттю талантів, отриманню нових знань і навичок у гуманітарній сфері. При цьому було наголошено на духовно-виховному призначенні подібних культурно-мистецьких заходів, які допомагають розвинути творчі здібності, сприяють естетичному розвитку, підвищують культурний та загальноосвітній рівень дітей, що тимчасово вимушено знаходяться під опікою пенітенціарних закладів.

Фотогалерея:

Сховати метелика