Відкриття колективного арт-проекту «Україна – це Я» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Відкриття колективного арт-проекту «Україна – це Я» в галереї «Мистецтво Слобожанщини»

DSC 0037 copy copy

1 жовтня 2015 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася колективна виставка, яка зібрала роботи двадцяти двох авторів. Не зважаючи на різноманітність сюжетів й технік виконання усі ці роботи об’єднуються в єдине висловлювання − «Україна – це Я».

На урочисте відкриття арт-проекту «Україна – це Я» завітали заступниця директорки Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Любов Миколаївна Мякіннікова й дослідницько-виконавчий гурт «Муравський шлях» під керівництвом заслуженої артистки України Галини Василівни Лук’янець. Любов Миколаївна Мякіннікова привітала усіх присутніх із подією відкриття експозиції «Україна – це Я» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва та подякувала співробітникам галереї за реалізацію такого цікавого проекту. На її думку, галерея «Мистецтво Слобожанщини», як відділ сучасного мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, такими проектами як «Україна – це Я» робить великий внесок у розвиток й популяризацію сучасного українського мистецтва та підвищує обізнаність харківської публіки про нього. Виступ дослідницько-виконавчого гурту «Муравський шлях», що виконав українські народні пісні, зібрані й записані у фольклорно-етнографічних експедиціях до сіл Харківської області, став прикрасою відкриття виставки.

Арт-проект «Україна – це Я» ставить питання про пошук національної ідентичності у мінливому світі сучасності України. Як бачать Україну її художньо обдаровані сучасники? Роботи, представлені на виставці, відкривають Україну крізь різноманіття образів, стилів і технік, в яких виконані роботи. Мета проекту – показати сучасну Україну та її народ. Ми ставимо непросте завдання продемонструвати актуальне бачення країни та місця в ній її народу сучасними українськими арт-діячами.

У рамках арт-проекту «Україна – це Я» експонуються скульптурні роботи Тетяни Альбіцької – Костомарової, Олександра Фролова та Дмитра Болотова, як у різний спосіб – метафорично й реалістично, репрезентують українських людей. Живописні полотна та акварелі Тетяни Балбус, Ольги Золотько, Вікторії Золотько, Інеси Карпової, Марини Ковальової, Ольги Мухи, Артема Рогового, Вікторії Соколик, Олександра Щетиніна через канонічні українські пейзажі й натюрморти, демонструють переосмислення й продовження естетичної традиції, що склалася в українському живописі. А роботи Олесі Вакуленко, що виконані в специфічно українських техніках петриківського розпису й витинанки, й витвори декоративно-прикладного мистецтва Наталії Чеботарьової – панно, виконані у техніці плетіння й вишивки бісером, вносять у ансамбль виставки елементи автентично українського художнього вираження.

Фотографії Ігоря Лаптєва й Олега Мальованого демонструють красу української природи, таку знайому й таку містично загадкову. Портретні фотороботи Валентини Хруслової естетизують дитинство й колорит національного вбрання. Робота Максима Графова, виконана у жанрі репортажного фото, за словами самого автора демонструє патріотичні погляди нового покоління. Фотоколажі Вікторії Усенко сфокусовані на осмисленні теми війни, і її гостросоціального контексту. Авторка зіштовхує образи безтурботності дитинства із образами жахів війни. Такий контраст породжує відчуття безглуздості війни й втрати світом сенсу.

Авторські драматичні ляльки Любові Душиної демонструють напружене сприйняття й спроби осмислити сучасну ситуацію геополітичної, соціополітичної, ідеологічної й культурної невизначеності в Україні в контексті інтенцій українського народу у прагненні щасливого й гідного життя. Назва лялькової композиції авторки «На шляху до мрії» промовисто вказує на події боротьби за майбутнє нашої країни, а образи виснажених людей із розбитими серцями відсилають до критичного осмислення досвіду цієї боротьби.

Графічні роботи Аліси Ітель Конохової – сучасний погляд й інтенція зрозуміти сутність українського народу і його світосприйняття крізь заглиблення у міфологічні теми. Міфологічні мотиви містять сталі семантичні елементи, які відкривають базові уявлення про всесвіт, природу та місце людини у світі. Міфологія розповідає про створення світу й людини, про сили, що керують світом, про добро й зло, втілюючи ці абстрактні поняття у яскраві персоніфіковані образи. Авторка використовує міфологічні образи не тільки щоб через них виразити й актуалізувати прадавні сенси, але й для того, щоб сучасні сенси втілити у метафоричні міфологічні образи зблизивши минуле й сучасне.

Робота Валерії Бучук «Степове натхнення», виконана у графічній техніці, може бути інтерпретована у якості метафорично-емблематичного уособлення України. Це сучасний погляд на розуміння й осмислення України та крізь образи жіночності й українські національні кольори.

Розмаїтість репрезентацій України та ідентичностей українських митців – головні теми арт-проекту «Україна – це Я». Назва арт-проекту – метафорична заява про віднайдення самототожності у національній приналежності й любові до країни, в якій усі ми виросли. Саме ідентифікація себе як українців та міцний зв’язок із Україною звучить у гордому «Україна – це Я».

Культуролог Олена Дьоміна

Фотогалерея:

Сховати метелика