Семінар-навчання «Нематеріальна культурна спадщина» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Семінар-навчання «Нематеріальна культурна спадщина»

 NKS UCKD 9

   21 - 23 жовтня 2015 р. в м. Київ відбувся семінар-навчання «Нематеріальна культурна спадщина» за ініціативою та сприянням Міністерства культури України та Українського центру культурних досліджень в приміщенні Національної історичної бібліотеки на території національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

   У семінарі взяли участь: заступник директора Литовського центру народної культури, Віда Сансаускінє, начальник відділу науки й освіти Міністерства культури Республіки Азербайджан Яшар Гусейнлі, керівник відділу культури і творчості міністерства культури Литви Ірена Селікайте, директор Українського центру культурних досліджень Олександр Буценко, фахівці Міністерства культури України, керівники та наукові співробітники провідних закладів культури України.

   Як зазначив під час відкриття семінару заступник Міністра культури України Ростислав Карандєєв: «Україна має надзвичайно багату і потужну етнокультурну базу і може пишатися своєю історико-культурною спадщиною, що включає в себе об’єкти нематеріальної культурної спадщини, які відображають самобутність історичних країв нашої держави. Нині до національного переліку України включено 6 елементів нематеріальної культурної спадщини, серед них Опішнянська кераміка, Косівська мальована кераміка, Кролевецькі ткані рушники, Культура хліба (Хлібна культура і традиції), Петриківський розпис, а у січні цього року включено новий елемент «Козацькі пісні Дніпропетровщини». З них затверджено поки що лише один елемент – Петриківський розпис. Вивчення, збереження й популяризація української нематеріальної культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань, які ставить перед собою сьогодні Міністерство культури України. Тому Мінкультури розроблено проект Закону України «Про нематеріальну культурну спадщину», який нині доопрацьовується експертним середовищем та найближчим часом буде винесено на розгляд Уряду».

   Впродовж трьох днів було розглянуто та обговорено питання практичного втілення пунктів Конвенції про нематеріальну культурну спадщину, здійснення ідентифікації, інвентаризації та Порядку створення і оновлення переліків елементів нематеріальної культурної спадщини України.

   Більш детально з матеріалами семінару та з правилами оформлення Практичного подання для оформлення до реєстру об'єктів нематеріальної культурної спадщини можна ознайомитись в електронному вигляді:

Этническая культура (НКН) в государственной культурной политике

Сохранение нематериального культурного наследия в Азербайджанской Республике

Модель Свода ценностей нематериального культурного наследия Литвы

Нематеріальна культурна спадщина

Продукты национального наследия Литвы

Сховати метелика