Семінар-презентація проекту Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Семінар-презентація проекту Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

 DSC 0034

19 листопада 2015 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбувся перший із запланованих публічних заходів, присвячених проекту Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області. Про особливості цієї культурної ініціативи, що курується на світовому рівні ЮНЕСКО та підтримується Міністерством культури України, ми розповідали раніше на нашому сайті.

Робота Лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ над ідентифікацією, обробкою матеріалів та достойною презентацією елементів нематеріальної культурної спадщини (далі – НКС) Харківщини, складання відповідних регіональних списків не можлива без співпраці з культпрацівниками районів та міст області. Тому найперше завдання семінару – роз’яснити суть термінів, структуру цього проекту та представити найкращі зразки, аби далі «запустити»  процес на місцевому рівні.

На семінарі були присутні начальник управління культури, заступник директора Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Плотнік Н. А., директор ООМЦКМ Омельченко Л. Г., представники з 14 районів та 2 міст області, в основному – директори районних будинків культури.

З цікавими доповідями-презентаціями виступили:

С. П. Коновалова, провідний методист лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ – «Створення реєстрів елементів нематеріальної культурної спадщини: історія проекту та світовий досвід».DSC 0058

К. П. Черемський, кобзар, дослідник та реконструктор кобзарства на Харківщині – «Презентація елементу «Традиції Харківського кобзарського цеху».

Т. М. Крупа, археолог, сходознавець, співробітник центральної наукової бібліотеки ХНУ імені В. Н. Каразіна – «Презентація елементу «Харківський коц».

Г. В. Лук’янець, завідувач лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ – «Найближчі перспективи роботи над Переліком елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області та презентація елементу «В’язання віників на Слобожанщині».DSC 0081

В рамках останньої доповіді був представлений результат роботи Лабораторії НКС ООМЦКМ за останній період – матеріали (фільм, заповнена анкета) про лиманські віники, який пропонуємо подивитися і відвідувачам нашого сайту. Незабаром на сайті з’явиться окрема сторінка, де буде розміщено усю зібрану в області інформацію.

В процесі обговорення найближчих планів роботи на семінарі була озвучена чудова ініціатива Департаменту культури (Плотнік Н. А.) щодо організацій відеофіксації елементів НКС в межах запланованого у 2016 р. конкурсу-огляду «Слобожанські передзвони». Раніше кожен творчий звіт району (міста) супроводжувався відеовізиткою, нова ідея полягає в тому, що такою візиткою якраз і буде відеосюжет, присвячений одному (або декільком) з елементів НКС місцевості. Для роботи над такими відеоматеріалами співробітники лабораторії розроблять рекомендації щодо принципів презентації елементів НКС, виходячи з вимог ЮНЕСКО.

Учасникам семінару ми запропонували «на ходу» подати пропозиції щодо найцікавіших своїх елементів. Відгук був доволі стриманий, лише декілька учасників написали «загальні» теми (наприклад, обряди, звичаї району). Конкретну тему («Ляльку-мотанку») надав Зачепилівський район. Найцікавішими з поданих виявилися декілька пропозицій Дергачівського району, особливо щодо унікального ткацтва килимів в с. Протопопівка.

В кінці семінару усі учасники взяли участь у своєрідній акції – залучення до відтворення та фіксації елементу НКС Харківської області під назвою «Весняне водіння козла».

Фотогалерея:

Сховати метелика