В галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла чергова лекція Вікентія Пухарева | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

В галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла чергова лекція Вікентія Пухарева

 DSC 0028

25 листопада о 17.00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція на тему: «Художній процес в Україні 1960 – 1980-х років. Частина 1: Творча еволюція митців старшого покоління» з циклу лекцій «Простір і час українського мистецтва (ХІХ – ХХ ст.)».

Шістдесяті роки - час стрімких змін, які позначилися на художниках, що сформувалися в довоєнний період. В.Пухарев детально зупинився на художниках Харкова та Львова.

У 1938 році було створено оргкомітет спілки художників України. Союз мав переваги: члени спілки художників могли виставлятися, був художній фонд, який надавав роботу, було своє видавництво (з 1933р. журнал «Мистецтво»).

Затверджується художній метод - соціалістичний реалізм.

Лектор розповів про творчий шлях відомих українських живописців. Це Тетяна Нилівна Яблонська, Сергій Федорович Шишко, Микола Петрович Глущенко, Леонід Ілліч Чичкан, Антон Іванович і Вітольд Антонович Монастирські, Григорій Степанович Смольський, Роман і Маргіт Сільські та інші.

DSC 0040В.Пухарев детально зупинився на біографії Яблонської Т.Л. з аналізом багатьох її робіт. Яблонська Тетяна Нилівна - народний художник СРСР (1982р.), Лауреат Державної премії СРСР (1979р.) і двох Сталінських премій другого ступеня (1950, 1951г.г.), а також єдина жінка-академік академії мистецтв УРСР. На думку В.Пухарева робота «Хліб» Яблонської Т.Н. - це символ епохи. Робота знаходиться в Державній Третьяковській галереї.

Художній процес 1960 - 1980-х років на Україні серед іншого відрізнявся від попередньої епохи стрімкої лібералізацією художньої мови, що виразилася, зокрема, більшою індивідуалізацією манер окремих художників. Лектор звернув увагу присутніх на ці зміни у творчості майстрів старшого покоління, чиє становлення відбулося ще в 1930 - 1940-х роках, адже саме ці художники  визначали загальний художній рівень українського мистецтва зазначеного періоду.

Довідка: Вікентій Вікторович Пухарев, мистецтвознавець, художник-графік, аспірант Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

Адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Фотогалерея:

Сховати метелика