ФЕСТИВАЛЬ ТРАДИЦІЙНОЇ НАРОДНОЇ КУЛЬТУРИ «КРОКОВЕЄ КОЛО» ВІДКРИЛИ В ХАРКОВІ | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

ФЕСТИВАЛЬ ТРАДИЦІЙНОЇ НАРОДНОЇ КУЛЬТУРИ «КРОКОВЕЄ КОЛО» ВІДКРИЛИ В ХАРКОВІ

 27 березня 2016 року розпочав свою роботу ХV Відкритий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді. Масштабне багатоденне свято, аналогів якому немає в регіоні, об’єднує декілька різнопланових заходів, першим із яких став конкурс традиційних народних ремесел: 164 школяра з Харкова та області змагалися в одинадцяти номінаціях, 72 з них були відзначені дипломами переможців. Цього року  конкурс проведено за підтримки Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості, який люб’язно погодився стати співорганізатором заходу та надав свої приміщення для проведення першого етапу фестивалю.DSC 0091 copy

 

Ткацтво, різьблення по дереву, писанкарство – заняття, що комусь можуть здатися архаїчними, щиро захоплюють сучасних дітлахів. За словами голови журі, заслуженого майстра народної творчості України Олександра Вакуленка, кількість охочих взяти участь у конкурсі щороку збільшується, зростає і рівень майстерності конкурсантів, тому визначення переможців – завдання завжди непросте. Перший етап – оцінка найкращих робіт учасника, які той привозить з собою на конкурс. Потому очний тур, що передбачає виконання однієї роботи «на місці», орієнтуючись на завдання журі – певну тему, образ або ж конкретну схему, яку необхідно творчо опрацювати. Такий підхід, за задумом організаторів, дозволяє оцінити вміння кожної дитини максимально об’єктивно, лишивши їй широкий простір для вираження власної індивідуальності.

Учнівська конференція з етнології та фольклористики – ще один захід у рамках фестивалю, покликаний згуртувати юних дослідників народної культури. Цього року він відбувся 31 березня в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва та зібрав 17 доповідачів – школярів різного віку, які поглиблено вивчають традиційну культуру українців і національних меншин. Багато хто з них є учасниками та призерами конкурсу-захисту Малої академії наук, Всеукраїнських учнівських олімпіад та планує пов’язати своє майбутнє життя з науковою діяльністю в царині культурознавства. Тематика цьогорічних доповідей надзвичайно широка: етнографія річного кола свят, родинна обрядовість, традиційні вірування слобожан, господарська діяльність і художні ремесла.

Цього ж дня в приміщенні Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відбулося урочисте відкриття виставки найкращих робіт учасників конкурсу «Традиційні художні ремесла». Познайомитися з творчими досягненнями маленьких майстрів харків’яни можуть до 7 квітня 2016 року.

За кілька днів, 3 квітня, відбудеться наступний, третій, етап – конкурси солоспіву, гуртового співу та фольклорно-етнографічних дійств. Завдяки такому різноманіттю форм і жанрів реалізується головна мета фестивалю – дослідження і презентація традиції комплексно та максимально повно із залученням до цього процесу щонайширшого кола дітей і юнаків.

 

                                           

                                                                                             

                                              

 

                                                

 

Сховати метелика