Травоплетіння в українських традиціях | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Травоплетіння в українських традиціях

 94bf7f16 d02d 419b 81f8 0798deae0a19 copy copy copy

З 2 червня по 4 серпня 2016 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва в м. Харків проходить виставка гобеленів «Виткані світи», на якій представлені сюжетні композиції за українськими мотивами. Серед учасників відомі майстри - викладачі Харківської державної академії дизайну та мистецтв Антоніна Анорічева-Єрьомко,  Галина Тищенко, Олександр Хоменко та інші.

КЗ «Обласний  організаційно-методичний центр культури і мистецтва» велику увагу приділяє питанням відродження народного мистецтва та художніх традицій. Такою знахідкою поряд з тканими витворами стали трав’яні гобелени, виконані майстринею з Дворічанського району Оленою Мешковою.

Мудро використовували наші пращури силу рослин, квітів та плодів землі. Тисячоліттями існує перевірена традиція прикрашати та захищати свою оселю запашними оберегами, які не тільки відтворюють затишний простір, а ще й впливають на наше відчуття. Майстрині травоплетіння Олена Мешкова та Олена Бичкова  під час презентації 13 червня  у КЗ «ООМЦКМ» представили різноманітні вироби з трав: гобелени, вінки, ляльки,  трав’яні композиції, та познайомили присутніх зі старовинними рецептами використання дарів природи для відновлення здоров’я.  Травниці з Дворічанського району багато років займаються відродженням українських традицій народної медицини, пов’язаної з використанням лікувальних рослин.

Відвідувачі мали змогу ознайомитись з  історією унікального екологічно-чистого куточка Харківщини, де збираються трави – Дворічанщини, яка також є батьківщиною першого в Україні Нобелівського лауреата, відомого мікробіолога І.І.Мечникова, та  єдиного в Європі національного парку «Дворічанський», де зберіглася ендемічна флора і фауна на крейді. Також відвідувачі довідались про творче об’єднання «Село майстрів», та майстерню народної медицини «Зелійниця» в с. Токарівка. Усі бажаючи сплели на пам'ять  трав’яну ляльку «Берегиня» та українські вінки з трав.

Сховати метелика