КУПАЛЬСЬКЕ ВОГНИЩЕ В СКОВОРОДИНІВЦІ | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

КУПАЛЬСЬКЕ ВОГНИЩЕ В СКОВОРОДИНІВЦІ

 DSC 0394 copy

02 липня 2016 року в селі Сковородинівка Золочівського району на території Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди відбувся щорічний Регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана».

Цього разу участь у фестивальних заходах взяли 24 колективи та сольних виконавців з 12 районів області та міста Харкова, а також гості свята – тріо бандуристок Полтавської обласної філармонії у складі: Вікторії Бовтік, Тетяни Чугуєвець, Олени Шевченко.

Робота концертних майданчиків розпочалась о 16-00. Свою майстерність колективи демонстрували на кількох фестивальних локаціях: «Етнографічний майданчик», «Співи під дубом», «Співоча діброва». У репертуарі виконавців були автентичні обрядові, ліричні та жартівливі пісні, а також сценічні реконструкції давніх купальських обряди.

Проте, гостям свята не довелося нудьгували з самого рання: до уваги відвідувачів пропонувалися численні майстер-класи (з плетіння вінків, виготовлення ляльок-мотанок, гончарства тощо), спортивні змагання, інтерактивні лекції від Харківського історичного музею імені М. Сумцова. А фольклорний гурт «Муравський шлях» за доброю традицією запрошував усіх охочих до майстерні народних побутових танців, де кожен учасник свята мав унікальну нагоду навчитися танцювати краков’як та гречаники, польку й карапет. Як і минулими роками, на алеї майстрів свої творчі доробки презентували відвідувачам народні умільці Харківщини й сусідніх регіонів.

Проте, цьогорічною цікавинкою став парад вишиванок – показ колекцій одягу сучасних українських дизайнерів, джерелом натхнення для яких стали народні традиції.

Великий вечірній концерт, що тривав більше години та зібрав на одній сцені усі творчі сили свята, розпочався о 18:00 на музейних сходах. Фольклорні колективи з усіх куточків Харківщини знайомили глядачів з традиціями святкування Івана Купала в рідному селі або місті, а на найбільш завзятих чекав конкурс на найкращий купальський вінок, участь у якому могли взяти всі охочі.

Фінальним акордом свята стали традиційні купальські забави: хороводи навколо ватри, пускання дівочих вінків за водою, стрибання через вогнища. Завершився день яскравим вогняним шоу.

 

                                                                                                                Фотогалерея:

                    

Сховати метелика