«Край співучих людей» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

«Край співучих людей»

  045 copy

«Край співучих людей» - під такою назвою пройшов творчий звіт аматорського народного жіночого хорового колективу та аматорської чоловічої хорової капели ім. О. Масельського Валківського РНД "Іскра".  І це не дивно, бо на Валківщині найбільше на кількість населення  хорових колективів в області із яких три носить почесне звання «народний».

В час відродження нашої духовності, розбудови незалежної держави, перед композиторами, діячами мистецтва стоять важливі завдання з питань творчого виховання підростаючого покоління. Щоб  саме в піснях, хорових творах, показати історію нашого народу, його звичаї, традиції, обряди, незламність духу у боротьбі за волю України. Адже музичне виховання відіграє важливу роль у духовному становленні особистості людини.

Творчий звіт двох славнозвісних колективів був наповнений українськими народними піснями, творами класиків та сучасних українських композиторів. Репертуар чоловічої капели вже більше чотирьох десятиліть прикрашають такі українській народній пісні як: «Бандуристе орле сизий», «Ой, там за Дунаєм»,  «Мав я раз дівчиноньку», пісня  Олександра Білаша “Явір і Яворина” та інші.

У скарбниці жіночого хорового колективу, якому вже більше двох десятиліть, такі твори як: «Любіть Україну» на слова Володимира Сосюри, музику Віктора Лузана та Богдана Шиптури, «Вишиванка», на слова Л. Пшеничко музику В. Лазаренко, «Усі ми прагнемо любові» на слова Вадима Крищенко, музика Марії Шалайкевич.  «Ой, біля криниці» - на сл. О. Строменко муз. В. Конощенка.

У  виконанні аматорського народного жіночого хорового колективу та аматорської чоловічої хорової капели ім. О. Масельського Валківського РНД "Іскра",  на завершення творчого звіту прозвучала пісня, яка стала своєрідним гімном справжніх патріотів – українців, «Реве та стогне Дніпр Широкий» на слова Тараса Григоровича Шевченка , музику Данила Крижанівського в обробці Леопольда Ященка.

Про те, що захід пройшов успішно свідчили, як овації шанувальників народної творчості, так і схвальні відгуки поважних членів атестаційної комісії у яку входили представники творчої інтелігенції м. Харкова – фахівці з хорового мистецтва.

Винагородою аматорам за успішне підтвердження високого звання «народний» стала поїздка у Харківську філармонію, за сприяння Валківської районної державної адміністрації. Тут відбувся концерт «Віртуози Європи» в рамках міжнародного конкурсу « ART-DOMINANTA».

Ця поїздка була дуже доречна, бо народна творчість постійно бере натхнення у високого мистецтва, так само, як мистецтво черпає свої сили із джерел народної творчості.

Інформація надана

директором КЗ «Валківський РНД «Іскра»,

заслуженим працівником культури України

Холодною Оксаною Михайлівною

Сховати метелика