Тематичний музичний вечір «Невідомі історії. Доля однієї пісні: «Їхав козак за Дунай» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Тематичний музичний вечір «Невідомі історії. Доля однієї пісні: «Їхав козак за Дунай»

18698339 1459988424053583 4874870368192244963 n copy

 20 травня 2017 року в рамках міжнародної акції «Ніч музеїв» у виставковій залі першого поверху Обласного організаційного-методичного центру культури і мистецтва  відбувся тематичний музичний вечір «Невідомі історії. Доля однієї пісні: «Їхав козак за Дунай». Відвідувачі долучились до маловідомої історії про долю знайомої усім української пісні «Їхав козак за Дунай». Більшість людей вважає пісню народною та не знає, що її написав козак Харківського полку, філософ, поет Семен Климовський на рубежі XVII— XIX ст.

Тема вечора зібрала під дах Центру культури і мистецтва понад шістдесят людей. Вони почули подробиці про Козацьку добу від кандидата наук, культуролога, мистецтвознавця Андрія Корнєва. Про самого козака-поета Семена Климовського, про долю його пісні, яку й досі співають у різних інтерпретаціях  в Англії, Франції, Чехії, Польщі, Угорщині, Італії, Америці, Ізраїлі, Китаї, розповів молодий історик-науковець студент історичного факультету ХНУ ім. В.Н. Каразіна Сергій Жидков. Студенти музичного факультету ХНУМ ім. І.П. Котляревського співали та грали варіації Л.В Бетховена на тему пісні «Їхав козак за Дунай». Гурт  Клубу любителів польської мови   Харківського товариства польської культури співав польський варіант пісні під назвою  «Гей соколе» (Hej sokoły!). На завершення вечора фольклорний гурт "Муравський шлях» виконав український варіант пісні разом з глядачами.

Сховати метелика