ХI традиційна фотовиставка обласної громадської організації «Харківський фотоклуб» «FOCUSники» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

ХI традиційна фотовиставка обласної громадської організації «Харківський фотоклуб» «FOCUSники»

 DSC 0113 copy copy

12 липня 2018 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася ХI традиційна фотовиставка обласної громадської організації «Харківський фотоклуб» «FOCUSники». У виставці взяли участь 14 авторів, які показали свої найкращі роботи, створені в 2017 і 2018 роках.

В експозиції виставки представлено велику різноманітність жанрів фотографії (пейзажна, вулична, панорамна, портретна, абстрактна, натюрмортна і театральна) і цікавих творчих ідей. Експонуються як роботи людей, що професійно займаються фотографією, так і тих, для кого цей вид мистецтва є хобі і способом розкрити себе з нової сторони. Не дивлячись на різний досвід і різний підхід до фотографії, учасників виставки об'єднує гарна майстерність, бажання постійно розвиватися і велика любов до фотографічного мистецтва.

Основним принципом напрямку стріт-фотографії, яка представлена ​​в експозиції (автори Микола Довбиш, Андрій Пшеничний, Євген Брезицький) є безпосереднє відображення реальності, без використання постановочних зйомок і монтажу. Для даного жанру важливе вміння помітити цікаві композиції, які фігурують в звичайному житті, вловити швидкоплинний настрій. В даному жанрі фотограф виступає, скоріше, в ролі мисливця, і визначальним моментом є випадок. Проте, автор може вкласти в знімки свої смисли і свої емоції, пережиті в стані «тут і зараз». Одних учасників виставки цікавить поєднання різних форм, предметів, геометричні і фактурні співвідношення, інших - люди, виявлення їх характеру і внутрішніх особливостей, а також - існування людини в різних умовах і контекстах (країнах, регіонах, містах).

Значна частина фотографій виставки відноситься до портрету (Тетяна Бутвіна, Зоя Костіна, Андрій Пшеничний, Лідія Цапко, Ірина Деркач). Маючи велику історію, даний жанр залишається актуальним і донині. Фотограф-портретист є свого роду психологом, так як між фотографом та моделлю важливу роль займає діалог і взаємна довіра. Адже не завжди легко в статичності показати психологічний драматизм, побачити не одну емоцію, а цілий спектр внутрішніх переживань людини, на мить оголити душу людини. Часто в образі зображеної людини автор показує свій власний портрет - портрет фотографа, портрет художника.DSC 0099

Частина учасників виставки працюють в реалістичному класичному стилі, дотримуючись основних фотографічних канонів. Інші постійно експериментують з композицією, кольором, технікою, домагаючись нових художніх ефектів і максимально точного вираження своїх ідей.

Природа і спостереження за нею також привертає фотографів Харківського фотоклубу (Тетяна Юрченко, Костянтин Костін, Лідія Цапко, Валерій Голоха, Євген Брезицький, Зоя Костіна, Сергій Воробйов, Вікторія Стремовський, Людмила Казакова). Природа завжди таїть в собі безліч таємниць і загадок, які людина намагається зрозуміти. Одним з таких інструментів розуміння є фотографія, що дозволяє затримати в часі і просторі її швидкоплинні одкровення, які не завжди виходить вловити і зрозуміти. Роботи авторів, не дивлячись на загальну тематику, відрізняються різними підходами і акцентами: когось приваблюють величні відкриті панорами з несподіваними ракурсами, когось затишок незвіданих куточків лісу, когось - містика ранкового туману. Даний жанр дозволяє висловити свої ідеї через саму природу. У цьому випадку людина, за допомогою фотомистецтва, стає з нею одним цілим.

Також популярним серед учасників Харківського фотоклубу є міський пейзаж (Євген Брезицький, Зоя Костіна, Андрій Пшеничний). Під час подорожей автори не тільки фіксують відомі архітектурні та природні види і пам'ятки, а йдуть далі, відображаючи безпосередньо саме життя того чи іншого міста, більш інтимно і природно, показуючи його як один великий живий організм, зі своїми особливостями і статутами.

Сценічна театральна фотографія є одним з найскладніших жанрів фотографії. Фотографу постійно доводиться знімати в умовах обмеженого простору, частої зміни освітлення, і динаміки сцен. В роботі Катерини Погрібної, яка експонується на виставці, відчувається вміння знаходити оригінальні композиційні і колірні рішення, вміння знаходити виразний і емоційно наповнений момент.

Цікавим, і досить рідкісним у наш час жанром фотографії, який також представлений на виставці, є натюрморт. Роботи Тетяни Бутвіної, на створення яких її надихнув класичний живописний натюрморт (зокрема, голландський і фламандський), мають свій неповторний авторський почерк. Їм властива мальовничість і контрастність, багатоплановість і різноманітність кольору. Роботи Тетяни Бутвіної не тільки приємні оку, але і часто наповнені ліричним настроєм і філософським підтекстом. Натюрморти в повній мірі доводять, що весь спектр почуттів (смуток, радість, надію і тд.) можна передати навіть за допомогою поєднань різних рослин, посуду, побутових предметів, і завдяки високій майстерності фотографа.DSC 0078 copy copy copy

Дивовижні за своїм змістом композиції Тетяни Золотарьової, створені макро зйомкою. Головними її моделями є равлики. Крім вдалих колірних і композиційних рішень, кумедні сценки наповнені різними емоціями і почуттями, серед яких: цікавість, дружба, любов, почуття спільності і почуття самотності. Композиції зроблені настільки природно, що глядач співвідносить зображення з людським життям, і співпереживає головним героям. Ці милі, смішні фотографії нагадують нам про важливість простих речей і радощів.

Харківський фотоклуб є однією великою творчою сім'єю, в якій всі її члени допомагають один одному, діляться своїми знаннями і досвідом, підтримують в будь-яких починаннях. Загальним моментом, що об'єднує настільки різнопланову творчість представників Харківського фотоклубу є любов до фотографії і до мистецтва в цілому. Не дивлячись на назву виставки «FOCUSники», її автори дотримуються одного з головних принципів фотографії - безпосереднього відображення реальності. Але реальність, це не тільки те, що ми бачимо: це наші думки, почуття, сприйняття. Уміння висловити і ці аспекти реальності дуже важливе для фотографа, адже фотографія є своєрідним дзеркалом, що дозволяє заглянути в глибини самого себе.

                                                                     

Сховати метелика