Біля двох тисяч людей приїхало у Сковородинівку на фестиваль «Сьогодні Купала, а завтра Івана» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Біля двох тисяч людей приїхало у Сковородинівку на фестиваль «Сьогодні Купала, а завтра Івана»

Полінка Іщенко готувалася до свята ретельно: разом з мамою підбирала вишиванку та стрічки на віночокЦьогорічний пісенно-обрядовий фольклорний фестиваль «Сьогодні Купала, а завтра Івана», який відбувався 2 липня на території літературно-меморіального музею Григорія Сковороди, виявився найбільш масштабним за всі роки проведення: окрім багатьох гостей у ньому прийняли участь 45 самодіяльних колективів. Але головною особливістю стала його не заорганізованість.

Купальскі пісні, танці, обряди, хороводи – у кожному районі Харківщини є свої особливості. Навіть народні костюми відрізняються – у кожній місцевості свої візерунки на вишиванках, свої очіпки.

Величезна територія парку у Сковородинівці на день сконцентрувала усе різнобарв'я народного Майже 6 годин йшов концерт, поки один колектив виступав, інші чекали на садових диванахвбрання жителів Слобожанщини. Від малечі до людей похилого віку – усім було залюбки пройтись у народних українських костюмах, заспівати пісні, які співали наші пращури продовж багатьох віків.

Майже 6 годин відбувався концерт під відкритим небом, на якому можна було побачити усю різноманітність слобожанської культури.

У ПАРКУ ВІДЧУВАВСЯ ДУХ ТВОРЧОСТІ

Вдихаючи аромат квітучих лип, милуючись мальовничими місцями, де ходив Григорій Сковорода, де він надихався на філософські відкриття, поневолі усі заражувались духом творчості. На окремій алеї парку розташувалися майстри народних промислів, які виставили тут свої вироби – від оберегів та манист до справжнісіньких кобз. Доречі, тут пройшов и майстер-клас з виготовлення кобз. З особливою радістю заготовки для народних інструментів обробляли діти, що вистругували необхідні форми.

У давнину ляльки робили із трави, а зараз це лише обереги«Є різні технології виготовлення – можна із свіжої деревини, а можна з висушеної. Найкраще підходять клен, верба та груша, - розповідає керівник Харківського цеху кобзарів Костянтин Черемський. – Струни ми виробляємо з хвойних порід дерев. А підструнник - мідний».

Але все не так просто: на виготовлення одного інструменту у майстра уходить не менше року. Костянтин Черемський навчався цьому мистецтву у відомого київського майстра, який вже пішов з життя, Миколи Будника, чиї інструменти зараз входять до реєстру державної спадщини, бо відрізняються не лише естетичним виглядом, але і рідким звучанням.

Для прихильників активного відпочинку тут можна було покататися на конях та навчитися основним рухам народних танців. А з насуванням темноти хлопці з дівчатами у віночках із живих квітів та трави посідали у човники та попливли, пускаючи по воді віночки із свічечками, і таким чином нічне озеро таємничо засвітилося багатьма вогниками.

А на березі у цей час вже розпалили величезне, у декілька людських ростів, багаття, навкруги якого хороводили. Поряд були маленькі багаття, через які плигали смільчаки. Останнім акордом свята став феєрверк, що розквітнув купальською квіткою над Сковородинівкою.

У ПОШУКАХ НОВИХ ФОРМ

Свято було організовано і проведено обласним організаційно-методичним центром культури та мистецтва за підтримки управління культури Харківської облдержадміністрації та Золочівської райдержадміністрації.

«Важко назвати точну цифру, скільки людей прибуло сьогодні на наш пісенно-обрядовий фольклорний фестиваль «Сьогодні Купала, а завтра Івана», але, за попередніми підрахунками, було біля двох тисяч – більше тисячі гостей і плюс учасники 45 народних фольклорних колективів, - розповіла директор обласного центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко. – Цього року усі учасники і гості наголошують надзвичайно теплу атмосферу, що нам вдалося створити. Надалі ми будемо міркувати над новими незвичайними формами проведення цього фестивалю, щоб привернути увагу і залучити якомога більше колективів та гостей».

Гості приїхали з різних областей України та Росії. Львов'яни, миколаївці, полтавчани були приємно здивовані усім, що відбувалося, так само, як і росіяни.

«Кордони існують між державами, між минулим та майбутнім, між бідними та багатими. Але сьогоднішнє ваше свято стерло усі кордони, - сказав голова адміністрації Борисівського району Бєлгородської області Микола Давидов. – Я вперше на цьому святі, і просто вражений любов'ю, душевністю вашою українською. От це свято єднання, свято духовності. І тут я переконався: ми з вами, слов'янами, я думаю, ніколи не роз'єднаємося».

Саме цей фестиваль розглядається зараз як один із засобів привернути увагу до музею Григорія Сковороди, який планується включити до переліку туристичних об'єктів до Євро-2012.

«Тут сьогодні ми вирішували триєдине завдання. По-перше, метою була підтримка народної творчості, культурної спадщини Слобожанщини, Харківської області. З іншого боку, ми хотіли ще раз привернути увагу до музею Григорія Сковороди. І, звичайно ж, зробити цей захід привабливим для гостей з інших областей, - підкреслив начальник обласного управління культури Дмитро Кузнєцов. – А ще ми поступово відходимо від заорганізованості. Якщо на перші фестивалі ми включали так званий адміністративний ресурс, щоб керівники районів делегували свої колективи сюди, то вже цього року більша частина творчих колективів приїхала за їх особистою ініціативою».

Дмитро Кузнєцов подякував людям старшого покоління, що передають свій досвід, розповідають про традиції молодим, і таким чином відбувається збереження самобутньої культури нашого краю.

«Знаєте, ось коли ми говоримо у кабінетах про розвиток народної творчості, збереження культурних традицій, культурної спадщини, то все це виглядає якось теоретично, а коли ми знаходимось тут, на цьому чудовому святі, то розуміємо, наскільки це реально», - сказав Дмитро Кузнєцов.

 

Наталія Васильєва

 

Фотозвіт з регіонального пісенно-обрадового фестивалю "Сьогодні Купала, а завтра Івана":

altalt_110altaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt
Сховати метелика