Визнання від ЮНЕСКО | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Визнання від ЮНЕСКО

 23112020 1

Нещодавно Організація Об'єднаних Націй з питаннях освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) визнала одним із найкращих у світі досвід харків'ян зі збереження елементу нематеріальної культурної спадщини Харківської області «Традиційне харківське коцарство» під час пандемії COVID-19 в Україні.

У чому ж полягає цей досвід? Ще на початку 2020 року спадкова коцарка Ірина Шегда, що опікується просуванням елементу, разом з Обласним навчально-методичним Центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів розпочали моніторинг зацікавленості коцарством серед викладачів та учнів мистецьких шкіл Харківської області. За результатом опитування виявилось, що можливим є включення дисципліни «Коцарство» в програми мистецьких шкіл як «предмету за вибором».

Найактивніше забажали навчитися цьому ремеслу учні Валківської районної комунальної дитячої школи мистецтв, особливо її відділення, що знаходиться в селищі Ков'яги. У лютому 2020 року Ірина Шегда навчила азам коцарства викладача школи Олену Коваль, яка повернулася додому з наснованою невеликою рамою й отриманими знаннями та відразу презентувала все це своїм учням. Але впродовж місяця діти не проявили ніякої активності в цьому напрямку. Та на початку жорсткого карантину один хлопчик, Богдан Деркач, самостійно зіткав невеликий коц і надіслав його фото через Фейсбук Ірині Шегда, яка відразу його привітала з успіхом. І тут почалось... Спочатку Олена Коваль завершила свій перший коц, потім ще дві дівчинки взялись до роботи, інша викладач школи Лілія Кравченко вирішила спробувати себе на майстерність... Спадкова коцарка не встигала лайкати у Фейсбуці їх фото за роботою та готові вироби. Так народилася серія постів у квітні-травні під назвою «Коцарський карантин у Валках» на сторінках учасників процесу, Валківської РК ДШМ та групи «Відкрий для себе Валківщину».

За висновками карантину було отримано згоду директора Валківської РК ДШМ Ольги Тимошенко на запровадження з нового учбового року в закладі пілотного проєкту з коцарства та складені тези учбової програми, розробку якої запланували на червень 2020 року.

А як же про «Коцарський карантин» дізналися в ЮНЕСКО? Ще в травні-червні Всесвітня організація через свої представництва у державах надіслало анкети за темою «Жива спадщина та пандемія COVID-19» до закладів, що відповідальні за збереження нематеріальної культурної спадщини. Саме така анкета і потрапила до рук Ірини Шегда, як до провідного методисту відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій КЗ «ООМЦКМ». Але у світі ніколи б не дізналися про емоції майстрині від «Коцарського карантину», якщо б їх професійно не переклала на англійську Вікторія Шевченко, завідувач інформаційного відділу КЗ «ООМЦКМ».

P.S. У продовження сказаного: у серпні педагогічна рада Валківської РК ДШМ затвердила розроблену І. Шегда дворічну програму з коцарства і ввела цю дисципліну у навчальний процес з вересня 2020 року в межах пілотного прєкту.

23112020 2

23112020 3

23112020 4

Сховати метелика