Семінар «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Семінар «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини»

 25042021

22 квітня 2021 р. відбувся черговий семінар для фахівців у сфері культури новостворених громад Харківської області на тему «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини (звичаї, обряди, святкування)».  Організатором виступив відділ дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва. У спілкуванні взяли участь понад 100 осіб та організацій області. Захід відбувся в онлайн-форматі на платформі Zoom і є другим у низці семінарів, присвячених пошуку та дослідженню місцевих елементів НКС.

Останніми роками проекти Переліків (реєстрів) елементів нематеріальної культурної спадщини (на національному та місцевих рівнях) продовжують наповнюватися та потребують додаткової уваги на тлі нових адміністративних змін. Важко переоцінити вплив дослідження, ідентифікації, розвитку, охорони та популяризації елементів НКС на такі сфери життя громад, як культурна та туристична сфери, а також політична й економічна.

Семінар відкрила директор ООМЦКМ Віра Лагутіна, яка підкреслила важливість подібних навчальних заходів у сфері НКС і побажала учасникам семінару плідної роботи. Робочу частину семінару розпочала Галина Лук’янець, провідний методист відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій  ООМЦКМ, заступниця голови Робочої групи зі збору, обробки та складання орієнтовного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області. У своїй доповіді, що безпосередньо стосувалася головної теми семінару («Пошук та ідентифікація елементів нематеріальної культурної спадщини». вона розповіла про специфіку ідентифікації місцевих традиційних звичаїв, обрядів та святкувань, їх фіксації, популяризації та презентації на місцевому та національному рівнях.

Захід продовжила Наталя Олійник, провідний методист відділу з методичної роботи ООМЦКМ, голова Спілки етнологів і фольклористів міста Харкова з темою «Елементи нематеріальної культурної спадщини як складова традиційної народної культури», розповівши про різноманіття обрядовості, приклади якої ще можна зустріти й зафіксувати на теренах Слобожанщини, та наголосивши на якомога повній фіксації елементів НКС.

Своїм досвідом використання елементів традиційних звичаїв, обрядів та святкувань в туристичній сфері поділилися Лариса Онищук, екскурсовод, директорка інтерактивного музею народної гастрономії на базі туркомплексу «Турист», м. Полтава (тема доповіді - «Українські вечорниці як елемент традиційної народної культури з досвіду організації та проведення на базі готелю «Турист»») та Олена Єлагіна, екскурсовод, директорка садиби-музею «Українська хата» (тема доповіді - «Перспективи культурно-національного розвитку всіх верств населення на базі садиби-музею «Українська хата» та с. Нижня Озеряна»). Вони розповіли про особливості місцевого туризму та використання обрядовості в екскурсійних та освітньо-розважальних програмах.

Третій семінар, присвячений темі виявлення, ідентифікації та розробки елементів в галузі «знання та практики, що стосуються природи та всесвіту» (згідно Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини) відбудеться 25 травня в он

Сховати метелика