Науково-практична конференція «Традиційна культура в умовах глобалізації: свята і святкування» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Науково-практична конференція «Традиційна культура в умовах глобалізації: свята і святкування»

 konf 25 2606

25-26 червня 2021 р. у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулася щорічна Науково-практична конференція з міжнародною участю «Традиційна культура в умовах глобалізації: свята і святкування».

Із середини 90-х років конференція «Традиційна культура в умовах глобалізації» проводилась у межах Міжнародного фестивалю традиційної народної культури «Покуть». Після реорганізації Будинку народної творчості в Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва вона стала щорічною і проводиться в десятий раз. Кожного року її назва отримує різне розширення, охоплюючи все нові й нові грані традиційної культури та дотичних до неї напрямків філософії, культурології, мистецтва, нематеріальної культурної спадщини, креативних індустрій та туризму.

Цього року в роботі конференції очно та заочно взяли участь понад 120 науковців та досвідчених фахівців-практиків у галузі культури та мистецтва з різних міст України (Києва, Львова, Вінниці, Житомира, Чернівців, Чернігова, Запоріжжя, Краматорська, Кам’янця Подільського, Ялти, Галича, Бахмута, Святогорська), а також науковці з Республіки Молдова, Республіки Білорусь та Китайської Народної Республіки.

Серед учасників конференції 15 докторів наук та 38 кандидатів наук, викладачі вишів, співробітники науково-дослідних інститутів, співробітники музеїв, майстри народного мистецтва, які досліджують питання збереження та розвитку традиційної культури. Традиційно активну участь в роботі конференції беруть Харківська державна академія культури, Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, Харківський історичний музей, Харківський художній музей. Цього року до нас завітали співробітники Донецького обласного навчально-методичного центру культури (м. Краматорськ). Заочну участь у конференції взяли співробітники Національного заповідника «Давній Галич» (м. Галич, Івано-Франківська область), доктори наук Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України.

В пленарному засіданні взяли участь відомі у Харкові науковці: Олександр Кравченко, доктор культурології, професор, декан факультету культурології Харківської державної академії культури; Анатолій Щербань, доктор культурології завідувач кафедри історії, музеєзнавства та пам’яткознавства Харківської державної академії культури; Іван Загрійчук, доктор філософських наук, професор Українського державного університету залізничного транспорту; Віра Осадча, кандидат мистецтвознавства, професор кафедри теорії та історії музики та кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури, заслужений діяч мистецтв України; Лариса Новикова, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри аналізу та інтерпретології музики Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Учасники конференції обговорили наступні питання: феномен збереження традиційної культури в умовах тотальної культурної глобалізації; свято як універсальна культурно-історична спадщина суспільства; календарно-обрядові свята – дуалізм традиційного та інноваційного; святкова й обрядова їжа; регенерація самобутності народних святкувань в форматах фестивалів, конкурсів та наукових конференцій; роль художників та майстрів народного мистецтва в організації та проведенні святкових заходів; механізми передачі традицій народних святкувань шляхом інструментального та вокального виконавства; відтворення й розвиток народних традицій святкування в діяльності архівів, бібліотек, галерей та музеїв; досвід педагогів у підготовці та проведенні народних свят; значення кіноіндустрії, It-технологій та online-формату в поширенні й популяризації народних святкувань.

Після пленарного засідання розпочалася робота в секціях, де науковці Харкова, Києва та Краматорська акцентували увагу присутніх на своїх дослідженнях.
Зокрема, Красиков Михайло Михайлович, кандидат філологічних наук, професор кафедри українознавства, культурології та історії науки Національного технічного університету «ХПІ», директор етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича виступив з темою доповіді «Святкові табуації у традиційній культурі українців (за польовими матеріалами); Олійник Наталія Петрівна, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва з доповіддю «Обрядова випічка в традиційній культурі Харківщини: історія і сучасність»; Осипенко Вікторія Володимирівна, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури, заслужена артистка України з доповіддю «Народнопісенний образ України в сучасному проекті Уляни Горбачевської «Молода опера Ukraine Terra Incognita»»; Русіна Влада Сергіївна, кандидат мистецтвознавства, незалежний дослідник із доповіддю «Співочі практики Луганщини (за матеріалами експедиції 2021 р.)»; Семенова Мирослава Олександрівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради з доповіддю «Символіка традиційних народних свят і святкувань у педагогічному вимірі».

Доповіді будуть опубліковані в збірці матеріалів конференції. Друковані примірники будуть надіслані до провідних українських бібліотек, а електронна версія видання – всім учасникам конференції та розміщена на сайті Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва.

 

В другий день роботи конференції було проведено круглий стіл для науковців за темою «Сайт «Цифровий архів фольклору Слобожанщини та Полтавщини»: принципи, можливості, перспективи використання».

Модератором заходу виступила Лук’янець Галина Василівна, провідний методист відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, заслужена артистка України, керівник фольклорного гурту «Муравський шлях».

Основну увагу було приділено наступним питанням:
–стан дослідження та наукового осмислення слобожанського фольклору в наукових колах Харкова;
−ідея та етапи створення сайту «Цифровий архів фольклору Слобожанщини та Полтавщини»;
−доцільність використання обраних принципів відбору, систематизації та презентації експедиційних матеріалів на сайті;
−зручність опціональних можливостей сайту;
−перспективи вдосконалення та подальшого використання сайту.

Також учасники конференції відвідали виставку колекції історика-ставрографа Віктора Векленка «Дукачі та прикраси: Схід», яка наразі експонується в Центрі.

 

 

konf 25 2606 1konf 25 2606 2

konf 25 2606 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

konf 25 2606 8

konf 25 2606 5

konf 25 2606 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

konf 25 2606 3

Сховати метелика