Зелена неділля | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Зелена неділля

 received 427932202672821 copy

12 червня на платформі ZOOM відбулася народознавча онлайн-зустріч «Зелена неділя дарує чар-зілля» за ініціативи працівників соціокультурного центру та відділу «Україніка» ім. Т.Г.Шевченка за підтримки Харківського обласного організаційно-методичного центру культури та мистецтва, Харківського художнього музею та Харківської єпархії Української православної церкви.

Трійця або Зелена неділя - одне з найулюбленіших свят українців, в ньому гармонійно переплелися дохристиянські вірування та церковні традиції. Народні дійства, що відбувалися у ці святкові дні, повинні були забезпечити щедрий урожай та процвітання громади. Учасники обрядів оспівували силу й красу природи, намагаючись ЗАДОБРИТЬ.

Неодмінними атрибутами обрядів були дерева, кущі й трави, притаманні тій місцевості, в якій відбувалося дійство. Обов’язково у суботу перед Трійцею поминали померлих, особливо тих, хто помер не своєю смертю.

Про ці та деякі інші особливості святкувань Клечального тижня на Слобожанщині розповіла провідний методист відділу досліджень нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Харківського обласного організаційно-методичного центру культури та мистецтва Наталія Олійник. Особливу увагу вона звернула на зафіксований нею на території Харківщини старовинний обряд жіноцтва - «водіння тополі». Згадки про цю обрядодію зустрічаються у працях інших дослідників 19 та 20 століття. Обряд тотожний «водінню куста» на Поліссі й «водінню верби» на Чернігівщині.

Про традиції прикрашання осель і храму на Зелену неділю розповіла Марія Ляхова, бібліотекар Харківської Єпархіяльної бібліотеки ім. прп. Венедикта Нурсійського Свято-Дмитрівського храму. Цікаву інформацію про святкування Трійці на перетині ХІХ-ХХ століть в Куп’янському повіті надала провідний методист Харківського обласного організаційно-методичного центру культури та мистецтва Катерина Курдіновська, цитуючи працю видатного етнографа та фольклориста П.В.Іванова.

В обговоренні також взяли участь бібліотекарі, народознавці, художники та інші представники інтелігенції Харкова. Святкового настрою зустрічі додали записи виступів харківських музичних гуртів. Учасників заходу з нагоди свята привітав протоієрей Харківської єпархії Української православної церкви Федір Воскобойников.

Сховати метелика