Сахновщинський коровай та традиційне харківське коцарство | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Сахновщинський коровай та традиційне харківське коцарство

 

Сахновщинський коровай та традиційне харківське коцарство у Національному переліку НКС України!

6 липня 2022 року підписано наказ № 228 Міністерства культури та інформаційної політики України, згідно з яким до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини включено 21 новий елемент. Два елементи з Харківської області: «Знання і практики приготування сахновщинського короваю» та «Традиційне харківське коцарство».

Елемент «Знання і практики приготування сахновщинського короваю» (охоронний номер: 029.нкс) представляє галузі: знання та практики, що стосуються природи і Всесвіту; традиційні ремесла.

Практика приготування сахновщинського короваю стала невіддільною складовою історико-культурного надбання громади. Сахновщинський коровай випікали й випікають не лише з нагоди весіль, він також продовжує бути обов’язковим атрибутом свята першого та останнього снопа, урочистих заходів, зокрема, ярмарок.

Особливості зовнішнього вигляду короваю: круглий за формою (жінки кажуть, як «сонечко»), здебільшого одноярусний, зі скоринкою від світло до насиченого темно коричневого кольору та прикрашений оздобою тіста, де фігурують рослинні елементи.

На Сахновщині налічується 10 жінок, які проживають у с. Тавежня, с. Новодмитрівка, с. Огіївка, с. Дубові Гряди, с. Лебедівка, с. Великі Бучки, с. Катеринівка, с. Володимирівка, с. Шевченкове, смт Сахновщина Харківської області та практикують одноосібне випікання короваю.

Для цієї місцевості притаманні три найбільш поширені способи його приготування: з цільного шматка тіста; з одного великого та 9 невеликих шматків тіста, або косички (для обох способів характерна оздоба з прісного тіста); з двох, з’єднаних між собою, «косичок», невеликого центрального шматка тіста («шляпочки», шишки), шести навколо центральних шишок та шматочків тіста для заповнення форми (тут оздобою слугують залишки готового тіста, з якого виробляють «квіточки» та «ромашки»).

Елемент нематеріальної культурної спадщини «Традиція випікання короваю Сахновщинського району Харківської області» у 2017 році включено до Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області.

https://www.cultura.kh.ua/uk/intangible-cultural-heritage/elements/6195-traditsiyi-vipikannja-korovaju-sahnovschinskogo-rajonu-harkivskoyi-oblasti-vipikannja-korovaju-po-ogiyivski

Елемент «Традиційне харківське коцарство» (охоронний номер: 030.нкс) внесено до Національного переліку як практику з охорони нематеріальної культурної спадщини.

Традиція харківського коцарства сягає ХVII століття, коли ремісники, що виготовляли своєрідні довговорсові вовняні килими-коци, оселилися за валом Харківського городища на території приміської Залопанської слободи.

Коц – ворсовий килим, відмінностями якого є довгий ворс та смуга гладкого ткання між ворсовими рядками.

Виготовляється він з овечої вовни на вертикальному верстаті, що зветься «разбої» («розбєї»), шляхом чергування тканих полотняним перетином смуг та рядків з ворсовими вузлами: одна смуга у 1-2,5 см, один ворсовий рядок і т. д. Особлива технологія ткання гладкої смуги на вертикальному верстаті та назва верстата становлять відмінність елементу.

Наприкінці 1900-х з розвитком фабричного виробництва промисел швидко занепав та дожив до наших часів в уміннях поодиноких майстринь та дослідників, серед яких найвідомішою є Шегда Ірина Зенон-Михайлівна, спадкова коцарка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, провідний методист відділу нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва».

Досліджують та поширюють знання про харківське коцарство у м. Харків, м. Валки та смт Ков'яги Харківської області, де розташовано навчальні класи Комунального закладу спеціалізованої мистецької освіти «Валківська школа мистецтв» Валківської міської ради, що беруть участь у пілотному проекті з тестування навчальної програми «Коцарство. Предмет за вибором».

Елемент нематеріальної культурної спадщини «Традиційне харківське коцарство» у 2018 році включено до Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області.

https://www.cultura.kh.ua/uk/intangible-cultural-heritage/elements/6271-kocarstvo

Попри все, злагоджена робота носіїв, громад, ініціативних груп та Експертної ради призвела до довгоочікуваного результату – внесенню елементів до Національного переліку, що є важливим кроком в охороні нематеріальної культурної спадщини й, водночас, продовженням плідної роботи.

З наказом про включення елементів до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України можна ознайомитися на сайті Міністерства культури та інформаційної політики:

https://mkip.gov.ua/files/pdf/%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%20%D0%9C%D0%9A%D0%86%D0%9F%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%2006.07.2022%20%E2%84%96%20228.pdf

 11 copy copy

 13

011220 8 copy

121779543 3375314589203725 3312476349734695691 n copy

241003680 4259759767425865 1009159536521843023 n1 1

 

630 360 1631782726 901

Сховати метелика