Традиційне взуття Полтавщини | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Традиційне взуття Полтавщини

 Instagram post 68 copy

Сьогодні ми вам розповімо про традиційне взуття, яке носили на Полтавщині.
Чоботи люди шили самі, хто як вмів, вони були майже у всіх, іншого взуття, крім жіночих «модних» полусапожок і черевиків не пам’ятають. Черевики зав’язувалися на зав’язки або застібалися на застьожки. З телячої шкіри шили юхтові, ялові чоботи, з конячої шкіри – шкапові, з козячої – хромові.
До середини ХІХ століття робочі чоботи були виворітними, тобто з вивороту зшивалися всі деталі чобіт, далі пришивалися закаблуки, позаду був один шов. Останніми прибивалися підбори, які на жіночих чоботях звичайно були трохи вищі за чоловічі. Підбивалися чоботи мідними підковками, також прикрашалися декоративною строчкою.

Ще один різновид - чоботи-пришви, у яких передок був пришитий до халяви іншого кольору (чорно-зелені, чорно-червоні), їх ще називали «чорнобривці», «сап’янці».
Кольорові чоботи з зеленими, червоними або жовтими халявами одягалися жінками не тільки для краси, а й для того, щоб не вимазувались мережки святкових сорочок, які не можна було одягати з чорними, намащеними дьогтем чоботами. Таке взуття шилося і на праву, і на ліву колодку. Ногу під чоботи обмотували прядивом, щоб халяви були рівно заповнені до колін і не морщили.

Матеріал підготувала провідний методист відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Харківського обласного центру культури і мистецтва Катерина Курдіновськ

A4 18

A4 16

A4 15

Сховати метелика