«СЛОБОЖАНЩИНА – СКАРБНИЦЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

«СЛОБОЖАНЩИНА – СКАРБНИЦЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ»

 IMG 20220722 191627 257 copy copy copy

До дня етнографа України 17 липня на платформі «Zoom» відбулася онлайн-зустріч із провідними етнографами Харкова на тему «СЛОБОЖАНЩИНА – СКАРБНИЦЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ».  Головними організаторами її виступили Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка, Харківський обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва, Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації, Етнографічний музей «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

На початку зустрічі Михайло Красиков, професор кафедри українознавства, культурології та історії науки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Гната Хоткевича НТУ “ХПІ”, провідний методист ООМЦКМ, зупинився на питанні доцільності святкування професійного свята людей, які вивчають традиційну народну культуру в Україні, саме 17 липня, адже це свято започатковане ленінградськими науковцями у 1970-х рр. у день народження М.М. Миклухо-Маклая. Попри великий внесок вченого у світову науку і козацьке походження по лінії батька, не він заклав підвалини етнологічних досліджень в Україні, а Павло Чубинський, тому 27 січня, день  народження автора слів гімну України, має стати Днем етнолога, фольклориста, етномузиколога та антрополога України. Також було висвітлено історію  вивчення традиційної народної культури на Слобожанщині у ХІХ — ХХ століттях та питання, що і як досліджують етнологи, зокрема у період війни.

Мирослава Семенова, учасниця дослідницько-виконавського гурту «Муравський шлях» ООМЦКМ, заслужена артистка України, кандидатка педагогічних наук, висвітлила історію поняття «етнологія» та провела цікаві паралелі між українськими та бельгійськими народними традиціями.

Наталія Олійник, провідний методист ООМЦКМ, голова ГО «Спілка етнологів і фольклористів міста Харкова» розповіла про багатогранну діяльність Центру культури і мистецтва і Спілки етнологів і фольклористів міста Харкова. На думку самої дослідниці, організація фольклорно-етнографічних експедицій, фольклорних фестивалів, конкурсів, наукових конференцій для дітей і дорослих, видання книг про традиції і звичаї населення Слобожанщини — все це розширює наші уявлення про культуру одного з найцікавіших куточків України.

Також, почитати про зустріч можна на сторінці Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка за посиланням:

https://www.facebook.com/173011756079093/posts/pfbid02qqg7JGdAgT9uhVVpvtRg6qZPCZCuFPdQ1r3RaQKRGv7gBY4C1WDFpQDNm1wcJEWol/

 

IMG 20220722 191635 352

IMG 20220722 191633 079 1

IMG 20220722 191630 321

Сховати метелика