Коли має бути професійне свято дослідників традиційної народної культури в Україні? | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Коли має бути професійне свято дослідників традиційної народної культури в Україні?

 

22222222299 copy

 

 

День етнографа, етнолога чи народознавця?
Коли має бути професійне свято дослідників традиційної народної культури в Україні?

Цього року вкотре «календар знаменних дат» нагадав про чергове професійне свято — День етнографа України: «17 липня в нашій країні вважається професійним святом етнографів. Ця дата була обрана на честь дня народження великого етнографа і мандрівника Миколи Миклухи-Маклая.
Вперше це свято відзначили у кінці 70-х років 20 століття з ініціативи Рудольфа Ітса, завідуючого кафедрою етнографії Державного університету в Санкт-Петербурзі. Вдало обраний час, середина літа, додало популярності цьому дню. Адже саме влітку організовується найбільша кількість етнографічних експедицій і заходів».
Однак одразу виникають питання. Перше — назва. В Україні є три академічні інститути, де досліджується традиційна народна культура, однак в назві жодного нема слова «етнографія»: Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського, Інститут українознавства ім. І. Крипʼякевича, Інститут народознавства. Серед структурних підрозділів останнього — відділи етнології сучасності, історичної етнології, соціальної антропології, фольклористики. Не будемо зараз дискутувати з приводу того, чим термін «етнографія» відрізняється від терміну «етнологія», однак констатуємо той факт, що слово «етнографія» тут не фігурує, як і в офіційній номенклатурі спеціальностей, за якими в Україні відбувається захист дисертацій. Отже, назва «День етнографа» є, безсумнівно, застарілою. Традиційну народну культуру вивчають вчені різних спеціалізацій, яких за кордоном називають «культурними антропологами», але цей термін в офіційному українському дискурсі не надто вживаний. У нас поширені такі назви фахівців: етнолог, етнокультуролог, фольклорист, соціальний антрополог, етносоціолог, етнопсихолог, етномузикознавець, етнодемограф. Звісно, за великим рахунком їх всіх можна назвати етнологами, а краще (бо все-таки є «чисті» фольклористи) — народознавцями чи українознавцями (останнє поняття значно ширше «народознавства»). Отже, і свято треба назвати «День народознавця України» або — «День українознавця», бо тоді це буде свято й істориків України. Як не дивно, загальноукраїнського Дня історика немає.
Друге питання — дата. Р. Ітс запропонував своїй спільноті відзначати це свято у день народження М.М. Миклухо-Маклая. Сьогодні залюбки пишуть про українське походження визначного вченого. Однак чи був він українським етнологом і тим більше — українознавцем? Сфера його інтересів була інша. Отже, якщо обирати день професійного свята українських народознавців, треба знайти ключову постать засновника етнологічної науки в Україні. Серед науковців ХІХ століття можна назвати кілька визначних особистостей, які можуть претендувати на цю роль: Михайло Максимович, Павло Чубинський, Микола Сумцов, Федір Вовк, Володимир Гнатюк... Вибір будь-якого імені не був би помилкою, і арґументи наводилися б слушні. Проте здається, що найкращим варіантом було б обрати датою свята день народження автора тексту безсмертного гімну України. Не тому, що він написав поезію, яка є самоідентифікатором українців і сьогодні звучить найактуальніше, а тому, що саме «Труды этнографическо-статистической экспедиціи въ Западно-Русскій край, снаряженной Императорскимъ русскимъ географическимъ обществомъ. Юго-Западный отдѣлъ. Материалы и изслѣдованія, собранныя д. чл. П. П. Чубинскимъ» у 7 томах (9 книгах) є першим систематичним фундаментальним виданням про світогляд і побут населення України ХІХ століття. Крім того, інші наукові розвідки українського подвижника мають неабияке значення. Таким чином, День українського народознавця варто відзначати 27 січня.
Михайло Красиков

 

22222222222626

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сховати метелика