Як «звучить» слобожанське Різдво: дитячі колядки | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Як «звучить» слобожанське Різдво: дитячі колядки

2022 12 13 14.13.33 copy

В день Різдва (25 грудня / 7 січня)  лише з обіду починали повноцінно колядувати – збиралися молодіжні гурти, молоді сім’ї без дітей, діти домовлялися ходити як  купками, так і окремо. Старші люди, господарі сиділи вдома, бо хтось же мав приймати колядників...

Маленькі хлопчики (у цих взагалі «врожайна» доба, бо зранку ж пахолкували)) і дівчатка в першу чергу ходили по родичах, сусідах,  а далі – вже по погоді і силам... Більшість найпростіших дитячих колядок не потребувала вміння співати. Скоріш, треба було скандувати, голосно і яскраво (а соромишся, то й тихенько проказували). Якщо вже хто мав хист до співу, то виголошував свої колядки на найпростіші мелодії, як оця наприклад.. https://folklore.kh.ua/site/track?id=1441

Такі прості пісеньки були цілком вже  по силам 4-5-річним дітям, а старші вже й могли їх на два голоси розспівувати. Загальна тема дитячої коляди – дайте щось))) іноді з детальними подробицями, що і скільки)).  Традиційно просили гроші (копієчку), пиріжки. Бо що до середини 20 століття цукерки – велика розкіш в селі. В щасливі роки і за спроможності господарів щирим способом віддячити діткам-колядникам були пряники. Розкішні, великі, розфарбовані натуральними або купованими барвниками, з солодкою глазур’ю чи без. «Барині» – дівчаткам, «вершники», «коники», «півники» – хлопчикам. Для цих виробів в багатьох хатах зберігали спеціальні форми  і пекли їх самостійно. Хоча і були майстрині, що виготовляли пряники на продаж,  навіть у наші часи є такі.

Рідко коли дітворі відмовляли у нагороді, але якщо таке траплялося (закінчилося пригощення, втомилися приймати колядників і нічого їм не давали), то розчаровані колядники (до речі не лише малі, а й дорослі) могли відспівати господарям  колядку-дражнилку! (і швиденько втекти))
https://folklore.kh.ua/site/track?id=1053

Це, так би мовити, «лайтверсія», бо були ще більш «гострі» тексти. Ну й що, що свято? А наділяти теж треба було за правилами, і хто їх не виконував, був покараний отакою «дражнилкою».

 

IMG 6515

 

 

264871271 866380650722738 968775212982617149 n

 

 

Сховати метелика