Як підвищити престиж і рівень заробітку працівників культури: досвідом ділилися росіяни [нове ФОТО] | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 5 Votes )

Як підвищити престиж і рівень заробітку працівників культури: досвідом ділилися росіяни [нове ФОТО]

На фестивалі росіяни не тільки танцювали, але й обговорювали, як розвивати культуруУ рамках Міжнародного фестивалю слов'янської культури «Хотмижська осінь» у м. Бєлгороді (Росія) 17-19 вересня проходила Міжнародна науково-практична конференція «Модельний Будинок культури - інноваційний ресурс соціально-економічного розвитку території». Про досвід росіян із впровадження нових форм розвитку культури розповіла директор Харківського обласного центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко, яка побувала на конференції.

Бєлгородський музей народної творчостіВона відзначила дуже високий рівень організації конференції, насиченою подіями.

Начальник управління культури Бєлгородської області Сергій Курганський та директор Харківського обласного центру культури Тетяна Іщенко під час роботи конференції«Ми не тільки почули доповіді, а й побачили на власні очі масштабну діяльність з розвитку культури в Бєлгородській області. Учасники конференції побували в модельних культурно-дозвіллєвих закладах Грайворонського, Яковлевського, Прохоровського районів, відвідали Державний військово-історичний музей-заповідник «Прохорівське поле», - розповідає Тетяна Іщенко. - Росіяни зараз йдуть шляхом створення модельних Будинків культури, які мають стати базовими установами культури в районах, як модель - тобто зразок діяльності з організації неформального спілкування людей, що пропонує населенню послуги в сфері культури високої якості. Це головна умова, тому статус модельного дому присвоюється установі культури, будівля якої відремонтовано, оснащено сучасним обладнанням та інвентарем, а штат укомплектований професійними кадрами».

Учасники конференції відвідали загадкову споруду «Круглий будинок» у Головчино – пам'ятку архітектуриПрактика модельних будинків культури почала впроваджуватися 5 років тому і вже приносить плоди, каже Тетяна Іщенко.

Круглий будинок капітально реконструйовано «Наприклад, тільки минулого року в Бєлгородській області капітально відремонтовано 74 сільських установи культури, що на 40% більше, ніж у 2009 році. На це росіяни не шкодують бюджетних грошей, і витрачають сотні мільйонів рублів, - зазначила Тетяна Іщенко. - Зараз на Бєлгородщині з 750 культурно-дозвіллєвих установ 83 є модельними. За минулий рік працівниками модельних установ у них було проведено близько 30 тисяч масових заходів, на яких були присутні в загальному рахунку майже 4 мільйони чоловік. Причому, третина цих заходів була платною, тобто приносила прибуток модельним Будинкам культури, що дозволяє постійно збільшувати зарплату працівникам. Зростає кількість гуртків самодіяльної народної творчості. А керівники колективів художньої самодіяльності постійно оновлюють музично-пісенний фонд, використовуючи нові комп'ютерні програми, мультимедійне обладнання».

Дом Гуся - ноу-хау росіянЩе одне ноу-хау, з яким ознайомили учасників конференції - спеціалізовані культурно-просвітницькі установи, створені в нестандартній формі.

Це і музей, і розважальний комплекс«Наприклад, ми побували в «Будинку гусака» у Новооскольському районі. Там зібрана дуже цікава наукова і художня інформація про гусей, розведенням яких здавна славилася Бєлгородщина. До того ж там організована чудова виставка декоративно-прикладної творчості на гусячу тематику, проводяться пізнавальні екскурсії. У Будинку Гуся також можна познайомитися з селянським побутом, послухати самобутні пісні у виконанні фольклорного ансамблю «Прялиця», пограти у народні ігри, а в «гусячій канцелярії» за допомогою гусячого пера - залишити запис у книзі відгуків. Є й сувенірна крамниця, де продають роботи Новооскольських майстрів, - говорить Тетяна Іщенко. - Ще у бєлгородців є Будинок Луку або Будинок Ложки, створені за аналогічним принципом - це і музей, і дотик до культури рідного краю, і розвага».

Конференція відбувалася у рамках фестивалю «Хотмижська осінь» У роботі конференції взяли участь понад 150 осіб - представники Мінкультури РФ, Державного Російського Будинку народної творчості, управління культури Бєлгородської області, Бєлгородського державного інституту культури і мистецтв, науковці, начальники управлінь (комітетів) культури та директора базових культурно-дозвіллєвих закладів Центрально-Чорноземного регіону РФ, Білорусі, України, директора Будинків народної творчості, а також модельних будинків культури Бєлгородської області.

Це теж елемент культури - майже на кожному кроці ось такі витвори майстрів - парасольки з квітамиКонференція відзначила позитивний досвід Бєлгородщини щодо створення умов для прискорення розвитку соціально-культурної інфраструктури сільських територій. Одне з головних досягнень росіян у цьому напрямку, як зазначалося на конференції, полягає в тому, що в процесі впровадження інновацій в культурі задіяні всі рівні влади. Резолюцією конференції схвалена ініціатива управління культури Бєлгородської області із створення Всеросійської Школи інноватики для фахівців культурно-дозвільної діяльності на базі Бєлгородського державного центру народної творчості.

Учасники конференції дійшли висновку, що подібні заходи, на яких можна було б обмінюватися досвідом у сфері інновацій в культурі, потрібно проводити якомога частіше, щоб зміцнювати корпоративні зв'язки і реалізовувати спільні міжнародні культурні проекти.

Сховати метелика