«Муравський шлях» вразив журі фестивалю «Червона рута 2011» пронизливим писклявим співом | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 3 Votes )

«Муравський шлях» вразив журі фестивалю «Червона рута 2011» пронизливим писклявим співом


Олександра ТимченкоНаталка ФілатоваМарія СеменоваФольклорний колектив Харківського обласного центру культури та мистецтва «Муравський шлях» зайняв 3-е місце на 12-му Всеукраїнському фестивалі сучасної пісні та поп-музики «Червона рута 2011». Вперше за 22 роки існування фестивалю в конкурсну програму включено жанр автентичного фольклору. Тріо наших дівчат вразило журі незвичайною манерою виконання весільної пісні, і її включили в гала-концерт, який 20 жовтня відбувся у Київському національному театрі оперети і транслювався в прямому ефірі на «Першому Національному».

«Наше тріо Олександра Тимченко, Наталія Філатова і Марія Семенова під час фінального конкурсу виконали три традиційні пісні, що яскраво характеризують народний фольклор Харківщини - весільну пісню з Балаклійського району, ліричну «Орєшок» з Чугуївського району та колядку з Сахновщинського, - розповідає художній керівник колективу «Муравський шлях» Галина Лук'янець. - І члени журі були вражені нетрадиційної манерою виконання весільної пісні, дівчатка заспівали пронизливими тоненькими голосами - так званим тончеком. Не багатьом знайома така манера співу, не багатьом регіонам вона властива, і це технічно дуже складно для виконавця. Тому саме її обрали для гала-концерту».

Ще однією родзинкою виступу нашого колективу в цьому престижному конкурсі стала презентація автентичного слобожанського одягу.

«Дівчата були одягнені не в реконструйовані, а у справжні старовинні українські костюми - вишиті сорочки, плахти», - каже Галина Лук'янець.

Харківський регіон в жанрі автентичного фольклорного конкурсу також представляли групи «Фарби» (м. Харків), «Вербиченька» з с. Н. Водолага, в жанрі поп-музика виступала Марія Горобцова з селища Рогань, сучасна танцювальна музика - Михайло Кравцов з селища Борова, акустична музика - харків'янин Євген Лохматий, рок-музика - групи «Маєш рацію» з м. Змієва і «Діп таун» (Харків).

Всього ж на конкурс-фестиваль «Червона рута 2011» до столиці з'їхалася рекордна кількість учасників - понад 800. Це єдиний фестиваль, на якому пісні виконуються виключно українською мовою. Головним завданням фестивалю є прагнення відкрити нових естрадних зірок. Його переможцями в різні роки ставали Руслана, ВВ, Брати Гадюкіни, сестри Тельнюк.

Сховати метелика