Лекція Н.В.Шелкової «Символізм Біблії.Старий Заповіт. Книги Іони,Екклезіаста і Пісня пісень Соломона | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Лекція Н.В.Шелкової «Символізм Біблії.Старий Заповіт. Книги Іони,Екклезіаста і Пісня пісень Соломона

  . copy

16 листопада о 17:00 - в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбудеться лекція з циклу «Символізм Священних текстів», тема: «Символізм Біблії. Старий Заповіт. Книги Іони, Екклезіаста і Пісня пісень Соломона». Лектор - канд. філософських наук, релігієзнавець Шелковая Наталія Валеріївна.

Особливе місце в Біблії займають книги про духовне вдосконалення людини. До таких книг належать «Книга Пророка Йони» та «Книга Екклезіаста, або Проповідника».

Центральною проблемою «Книги пророка Йони» є проблема покаяння, тшува (івр. תשובה - «повернення») як повернення до Бога, яке передбачає не тільки щире каяття у своїх гріхах, але і припинення гріходіянь.

Невичерпним джерелом мудрості в Біблії по праву вважається «Книга Екклезіаста, або Проповідника», автором якої є один з наймудріших царів Ізраїльського царства - Соломон. Хто не чув вираз «Все суєта суєт, все суєта», «Немає нічого нового під сонцем»? Ці та безліч інших наймудріший сентенцій належать Екклезіастові. Це книга про осягнення мудрості, про осягнення сенсу життя.

Шедевром любовної лірики з давніх часів до наших днів вважається «Пісня пісень». Це пісня про рай і райське кохання, яке було втрачено внаслідок гріхопадіння Адама та Єви. Пісня пісень – це Axis Mundi Біблії.

Якщо в «Книзі пророка Йони» розповідається про повернення до Бога через покаяння, в «Книзі Екклезіаста» – через усвідомлення суєтності всього земного, то «Пісня пісень» – це повернення до Бога через любов, бо «Бог є любов» (1 Ін. 4: 8).

Шелковая Наталія Валеріївна – кандидат філософських наук, доцент, філософ, релігієзнавець; авторка 130 наукових праць, опублікованих в Росії, США, Японії, Україні, Білорусії, Молдавії, у тому числі 2-х підручників з релігієзнавства.

Сфера наукових інтересів: релігієзнавство, філософія релігії, психологія релігії, компаративне релігієзнавство, етика, релігійна етика, філософська антропологія, російська релігійна філософія, соціальна філософія, соціальна психологія. Напрямок наукових досліджень: сутність та трансформації духовного світу особистості і духовного життя суспільства в світі, що змінюється.

Вхід вільний! Чекаємо Вас за адресою: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Сховати метелика