Персональна виставка майстра художньої кераміки Ольги Тимошенко «Мистецькі верлібри» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Персональна виставка майстра художньої кераміки Ольги Тимошенко «Мистецькі верлібри»

 26012021 2

З 26 січня по 10 лютого 2021 року КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» презентує персональну виставку із серії «Художники Харківщини» майстра художньої кераміки Ольги Тимошенко «Мистецькі верлібри».

З дитинства Ольга перебувала у творчому оточенні: її батьки замолоду добре малювали і навіть у самої мисткині залишились спогади з дитинства, як вона разом з мамою малювала квіти у альбомі, що зберігся до цього дня. Дідусь Ольги, Дем'ян, був гончарем, але його вона майже не пам'ятає. По-справжньому досліджувати і займатися Валківською керамікою Ольга розпочала у 1996 році, коли вона як молодий фахівець прийшла викладачем до Валківської школи мистецтв і познайомилась із заслуженим майстром народної творчості України Цибульником Борисом. Для неї він став наставником і людиною, творчий шлях якої надихає відкривати себе. Борис Миколайович показав юній майстрині особливості виготовлення глиняної іграшки під назвою Валківський свищик. Так, розпочалась нова сторінка у мистецькій діяльності Ольги, де художня кераміка займала і продовжує займати одне з головних місць у її творчості. За цей час, майстриня опанувала й інші напрями народного мистецтва: писанкарство, ляльку-мотанку, а також валяння. Валяння та вовняна акварель є ще одним, з багатьох інших, творчим захопленням пані Ольги. Кожну свою роботу, вона виконує повстю у техніці «а ля прима», тобто за один-два сеанси, і таким чином у її колекції народжується новий повстяний пейзаж, такий собі «вовняний Всесвіт» для її керамічних героїв.

Сьогодні, пані Ольга, будучи членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членом Харківського клубу писанкарства ім. А.І. Овчаренко, є атестованим майстром з гончарства. Всі свої набуті знання і навички майстриня продовжує викладати у школі мистецтв м. Валки, з 2017 року тепер ще й в якості директора цієї школи. Любов та особливе ставлення до рідної валківської землі дали змогу втілити давню мрію і зробити Валківський свищик знаним: у 2020 році Ольга, спільно з фахівцями КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» дослідили та записали на скрижалях нематеріальної культурної спадщини України «Мистецтво виготовлення звукової глиняної іграшки – забавки Валківський свищик». Як майстер, пані Ольга, спільно з колегами-викладачами школи та її випускниками і сьогодні продовжує популяризувати це мистецтво, яскраві зразки якого можна побачити на її персональній виставці художньої кераміки і вовняної акварелі «Мистецькі верлібри».

«Мистецькі верлібри» Ольги Тимошенко, як і літературні верлібри – неримовані, адже де ще можна побачити таке незвичайне поєднання кераміки і повсті? Саме тут, на виставці, де на всіх бажаючих чекають українські козаки та господарочки, домашні тварини і фантастичні звірі, характерні для сюжетів валківської кераміки. У кожного персонажа своя унікальна роль у світі повстяних пейзажів автора...

Побачити всю цю красу на власні очі можна до 10 лютого 2021 року.

Вхід вільний.

Сховати метелика