Діти з пришкільного табору навчилися робити ликових птахів-оберегів | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Діти з пришкільного табору навчилися робити ликових птахів-оберегів


Подивіться, це ж красивоПід час літніх канікул в центрі культури та мистецтва - насичена програма для дітей: тут можна дізнатися інформацію про традиційні народні промисли, відвідати виставку народних майстрів і навчитися самим робити дивовижні речі в народній традиції. 12 червня діти 1-4 класів з літнього табору при школі № 5 побачили твори народних умільців, пограли в народні ігри і самі навчилися виготовляти з лика птахів-оберегів.

Спочатку для дітей провели екскурсіюМайстриня з виготовлення іграшок з природних матеріалів Ольга Лук'янівна Колесник провела майстер-клас з виготовлення з лика птахів-обереги. Але спочатку вона побудувала дітей в два хороводних кола - дівчинки встали внутрішнім кільцем, хлопчики - зовнішнім. Кожен з них по черзі назвав своє ім'я - обов'язково проти годинникової стрілки. Потім вони стали водити хороводи в протилежні сторони.

Підготовка до виготовлення оберегу повинаа бути ретельною«Все це не просто ігри для дітей, це особливий настрій на роботу з природним матеріалом, щоб птах вийшла справжнім оберегом, - пояснює Ольга Колесник. - Це обрядова лялька, тому все тут важливо, і як ми готуємося до роботи, і як ми намотуємо нитку, і скільки вузликів зав'язуємо, під час роботи важливо не відволікатися, не вставати з місця. Вважалося, що ці птахи приносять людям щастя, вони завжди були присутні в житті наших предків, які вірили, що в птахів можуть входити душі померлих родичів, які їх люблять і допомагають у земному житті. Птицю щастя вішали в будинку на видному місці, щоб вона могла спостерігати за життям родини і вчасно подати знак, якщо люди робили щось у житті не так».

Вигтовлення птаха  керівництвом майстриніДля дітей це і гра, і непроста робота. Навіть хлопчики, у яких щось не виходило, бувало, пускали сльозу. Втім, коли вони розуміли, як треба зробити і бачили результат своєї праці, вони відчували себе справжніми майстрами.

Кожний рух має значення, щоб птах був оберегом«Спочатку пучок довгої ликової соломки посередині перев'язуємо ниткою і складаємо навпіл, - пояснює технологію виготовлення оберегу майстриня. - На утворений згин хрест-навхрест кладемо ще один пучок короткої соломки, обмотуємо їм наш довгий пучок і зав'язуємо ниткою, потім зводимо кінці довгого пучка і зав'язуємо його ниткою - ось і готова голова пташки з дзьобом і основа тулуба. Потім беремо ще один пучок короткої соломки і вставляємо його так, щоб вийшов хрест і закріплюємо ниткою - це наші майбутні крила. Щоб вийшло справжнє крило, потрібно щоб кожен з маленьких пучечків, що стирчать в різні боки, розбити на пасма, кожне пасмо кілька разів обмотати ниткою. Ось і готова наша пташка. Потім прив'язуємо до неї довгу нитку так, щоб, коли ми підвісимо наш оберіг, вона перебувала в положенні зльоту - головою трохи вгору».

Вішати птаха потрібно у хаті на видному місці«У нашому центрі культури і мистецтва проводяться майстер-класи з різних видів народних промислів: це і петриківський розпис, і різьба по дереву, і писанкарство, і орігамі, лозоплетіння, лялька-мотанка і багато інших, - розповідає заввідділом дослідження і відродження декоративно- прикладного мистецтва та виставкової діяльності Ганна Лівада. - Саме на час літніх канікул це прекрасна можливість провести своє дозвілля і заодно розвиватися. На екскурсіях діти дізнаються багато нового, вони стикаються з історією та культурою нашого краю, а на майстер-класах займаються творчістю».

altaltaltalt

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика