Як розписати обробну дошку рослинно-пташиним орнаментом в стилі Петриківського розпису? | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 7 шт. )

Як розписати обробну дошку рослинно-пташиним орнаментом в стилі Петриківського розпису?

Петриківський розписУ Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва триває курс навчання Петриківському розпису під керівництвом заслуженого майстра народної творчості України Тамари Олексіївни Вакуленко. У минулу суботу, 3 листопада іменита майстриня-художниця навчила, як розписувати дерево і в чому секрет малювання пташки.

Для Петриківського розпису потрібний стандартний перелік матеріалів(про це йшла мова на минулому зайнятті), тільки для розпису по дереву знадобиться ще дерев'яна дощечка і клей ПВА замість жовтка яйця для розведення фарб.

1. На аркуші паперу олівцем малюємо контури пташки, а також квітів і листя. Далі намічаємо, де розташовуватимуться дрібні елементи.

2. Розводимо фарбу. На палітру мастихіном викладаємо невелику кількість гуаші, додаємо "на око" яєчний жовток, розмішуємо все мастихіном і доводимо до густини "магазинної" сметани.

3. Покриваємо однотонним жовтим кольором основу пташки (тіло, крильце і хвостик).

Петриківський розпис4. Перехідні мазки.

Розводимо зелену фарбу і тренуємося виконувати "напівкруглий" перехідний мазок, використовуючи жовтий і зелений кольори для лесування хвоста.

5. Розписуємо перехідними мазками хвіст і пір'я голови пташки.

6. "Цибульки".

Розводимо червоний колір і, використовуючи перехідні мазки і "цибульки", розписуємо хвостове оперіння. В даному випадку мазки "цибульки" більш довгасті.

7. Використання складних кольорів.

Розводимо складніші кольори для крильця пташки(наприклад, бордовий і вохру). Розписуємо також перехідними мазками за принципом листочка, тільки половинки.

Петриківський розпис8. Розписуємо чубок пташки, починаючи з квіточок: перехідні мазки "цибульки".

9. Робота з пензлем з котячої шерсті.

Петриківський розписДля завершального етапу потрібний пензель з котячої шерсті, з використанням якого можна домягнути всілякого деталювання від дрібних елементів, в даному випадку пір'я, до складніших завершених елементів(лінії чубка пташки і листочків на квіточках).

Працюючи пензлем з котячої шерсті, набираємо фарбу, зберігаючи кінчик пензля загостреним. Переходом від тонкої лінії до широкої за допомогою натиску отримуємо мазок у формі краплі. Такими мазками зазвичай створюються квіти і бутони. А подовжуючи мазок, можна зробити будь-яку витончену лінію.

9.1 Робота з піпеткою. Декількома відбитками завершуємо готову композицію з пташкою.

Петриківський розписПетриківський розпис

У другій половині зайняття кожен учень розписав дерев'яну дощечку прекрасною пташкою. На відміну від розпису на папері, для дерев'яних поверхонь необхідно фарби розводити не з яєчним жовтком, а з клеєм ПВА. І наприкінці готову дощечку покрити лаком.

Детальніше і більш поглиблено Ви можете дізнатися про секрети Петриківського розпису на наших зайняттях.

Група на наступний курс навчання вже набирається.

Попередній запис за тел.:

38-066-189-00-97, (057) 700-35-79.

м. Харків, вул. Пушкінська, 62.

 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика