Соціальна акція: майстер-клас зі створення авторської ляльки для дітей з багатодітних сімей | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Соціальна акція: майстер-клас зі створення авторської ляльки для дітей з багатодітних сімей


Майстер-клас з авторської ляльки14 червня 2013 року в обласному центрі культури і мистецтва пройшла соціальна акція: майстер-клас з виготовлення авторської ляльки для членів Асоціації багатодітних матерів (сімей) «АММА». Майстер-шоу для дітей з багатодітних сімей у рамках виставки «Її Величність Лялька» провела художник по лялькам Валентина Яковлєва. У майстер-класі взяли участь малюки з десятка багатодітних сімей з Харкова і області, які захоплюються творчою діяльністю.

екскурсія в рамках акціїАкція стартувала з оглядової екскурсії виставкою «Її Величність Лялька», яка зараз проходить в Обласному центрі культури і мистецтва. Дітям розповіли про історію появи ляльок і познайомили з роботами майстрів. Але найбільшу зацікавленість у юних учасників акції викликав майстер-клас: Валентина Яковлєва показала детальний процес створення лялькової голови з полімерної глини La Doll.

Ця робота починається з формування черепа. У людей багато рис обличчя обумовлені саме формою черепу. Каркасом для його виготовлення служить шматок фольги розміром 1-1,5 метра, який спочатку згортається в м'яку нещільну кулю, а потім з неї легкими надавлюваннями формується череп: розширюється угорі, а донизу звужується.

Майстер-клас з авторської лялькиМайстер звернула увагу на пропорції. Їх розрахунок проводиться приблизно так: якщо, скажімо, ширина очей 8 міліметрів, то ширина обличчя 40 міліметрів, а довжина - 60 міліметрів. Очі при цьому перебувають посередині. По лінії розташування очей за допомогою спеціального інструменту робляться поглиблення-очниці. Майстер порадила використовувати для цього увігнуту лопатку з манікюрного набору.

Майстер-клас з авторської лялькиКоли череп з фольги виліплений, за допомогою петлі з в'язального дроту легким придавлюванням позначається обличчя. Далі на каркас з фольги наноситься полімерна глина La Doll (цей матеріал на дотик нагадує пластилін, але більш м'який і пластичний, і за структурою і кольором схожий на тіло). Глина наноситься тонким шаром (не більше 1 мм) і добре пригладжується інструментом.

Потім місце для очей майстер продавлює пальцями, інструментом формує повіки (зіниці не виділяються пластикою, вони потім будуть вимальовуватися). Ніс, вуха, щоки, надбрівні дуги, губи і підборіддя кріпляться зверху, їх ретельно примазують. Мовою лялькарів це називається «накладати м'ясо».

Щоб бачити відхилення в парних елементах обличчя, олівцем проводиться вертикальна лінія посередині голови, яка поділить на дві дзеркальні частини обличчя. Так майстру буде простіше помістити очі і вуха симетрично.

Заготівка голови нанизується знизу на бамбукову паличку, що сполучає голову з шиєю і тулубом. 

Вручення дипломівКоли голова була завершена, діти настільки були вражені олюдненням шматка полімерної глини, що не дотримали емоцій і зааплодували. У руках майстра всі рухи виглядали легко і просто, але для того, щоб оволодіти цим мистецтвом професійно, потрібно витратити не один рік: адже це практично робота скульптора. Багато хто з юних учасників майстер-класу загорілися бажанням стати лялькарями. Перший крок у цьому напрямку вже зроблено: всім учасникам майстер-класу видали спеціальні дипломи про отримання основ створення художньої ляльки.

Довідка. Асоціація багатодітних матерів (сімей) «АММА» - громадська організація, покликана захищати інтереси материнства і дитинства, надавати допомогу багатодітним, малозабезпеченим, неповним сім'ям, сім'ям, де є сироти та інваліди, обдаровані діти. Існує з 1994 р. В даний момент об'єднує більше 150 сімей, в яких виховується близько 500 дітей.

Майстер-клас з авторської лялькиМайстер-клас з авторської ляльки

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика