Розпис яєць – це не просто хобі, а ще й терапія: у центрі культури і мистецтва відбулось майстер-шоу | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Розпис яєць – це не просто хобі, а ще й терапія: у центрі культури і мистецтва відбулось майстер-шоу

1Перше майстер-шоу з писанкарства в рамках виставки «Вікно у Дивосвіт» пройшло 17 квітня 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Глядачі, що цікавляться традиційним розписом яєць, могли спостерігати, як на їх очах досвідчені майстрині з Харківського клубу писанкарства ім. А. Овчаренко Наталія Кравченко і Олена Кравчинська при свічці працюють писачком, наносячи на шкаралупу різноманітні зображення, та самі спробували це зробити.

У роботі майстрині використовують видуті яйця. Парафінові свічки служать для нагрівання писачка, а саму шкаралупу розписують, користуючись восковими церковними свічками. Перед початком роботи вони простим олівцем малюють на яйці схему майбутнього візерунку, обводять воском і занурюють у різні фарби.

«Люди, які пишуть писанки – надзвичайні. Це і вчителі, і керівники гуртків, і педагоги у інтернатах для глухих дітей, дітей, хворих скаліозом, і лікарі, і інженери. Займатися писанкарством може кожен, тож ми усіх запрошуємо до нашого клубу писанкарства», - говорить майстриня Наталія Кравченко.

Писанкарки охоче відповідали на усі питання, що задавала аудиторія, розповідали про тонкощі роботи та розповідали різні історії зі своєї практики.

2«Писанкарство – це не просто хобі, а й тренування, терапія і свого роду ліки. Це не стільки релаксація, лікування неврологічних захворювань або розвитку дрібної моторики у дітей, скільки відновлення координації руху, - розповіла писанкарка Олена Кравчинська. – Багато людей починають займатися писанкою після інсульту. Якось привели до мене дівчинку на майстер-клас з писанкарства, і я помітила, що у неї порушена координація рухів, тобто вона могла обертати яйце у руці, тільки рухаючи зап'ястям. При цьому пальцями поворухнути вона не могла. Я розповіла про це її батькам, вони звернулись до лікарів, ті підтвердили мої здогадки. І ця дівчинка почала ходити до мене на заняття з писанкарства саме з терапевтичною метою. Пройшло 5 років, зараз вона вже доросла дівчина, і ми досягли з нею значних успіхів».

Серед глядачів майстер-шоу були і студенти-культурологи з Харківської державної академії культури. Олена Кравчинська порадила їм книгу Аріеля Голана «Міф і символ», що є науково обгрунтованою і розкриває значення символів, спільних для багатьох культур. Це знадобиться кожному, хто захоче краще орієнтуватися в символіці, нанесеній на писанках.

Крім того, працівники центру культури і мистецтва на прохання студентів провели для них невелику презентацію закладу, особливу увагу приділивши діяльності лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини. Завідувач лаборторії Галина Лук'янець розповіла майбутнім колегам про основні напрямки роботи відділу, фонди лабораторії, записи етнографічних експедицій, найперші з яких датуються ще 80-ми роками минулого століття, та перспективи подальшої праці. Також зі студентами було обговорено види можливого співробітництва, зокрема, користування фондами лабораторії у написанні наукових робіт.

Нагадуємо, що в рамках виставки «Вікно у Дивосвіт» щопонеділка та щочетверга з 12.00 до 15.00 відбуватимуться майстер-шоу з писанкарства. Окремо за заявками проводитимуться майстер-класи.

34

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика