113 оберегів «Янголів-охоронців» створили харківські жінки і діти для українських військових | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:

113 оберегів «Янголів-охоронців» створили харківські жінки і діти для українських військових

Янгол-охоронець

Перший майстер-клас в рамках акції «Підтримай Героя – подаруй йому оберіг» пройшов 25 липня 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Виготовити своїми руками оберегову ляльку «Янгола-охоронця» зібралося багато охочих – в основному це були жінки і діти, які під керівництвом лялькарки Тетяни Оглобліної за три години створили 113 оберегів, які протягом тижня будуть передані у військові частині Харківської області.

Тетяна Оглобліна«Я підтримала цю акцію, бо, на жаль, у мене немає іншої можливості допомогти бійцям АТО. Я не ходжу на мітинги, бо вважаю це неправильним і недієвим. У мене двоє дітей, за майбутнє яких я боюся. Я хочу миру, – розповіла майстер Тетяна Оглобліна. – Єдиний спосіб, доступний мені, це зробити оберіг. Коли я дізналася про цю акцію, то спочатку поставилася скептично, адже я розумію, що бійцям потрібно і багато іншого, починаючи з продуктів харчування і закінчуючи бронежилетами. Але потім я зрозуміла, що люди відгукуються на цю ідею, зрозуміла всю її важливість. Учасники акції, в основному жінки і діти, які прийшли сьогодні, роблять вже по другому, по третьому, по п'ятому оберегу, тому що інакше вони не можуть висловити свою позицію і захистити бійців, які воюють і гинуть».

янгол-охоронецьЯк і в обрядовій ляльці, обереговими в «ангелів» є непарні вузли, непарна кількість оборотів нитки і її червоний колір, використання натуральних тканин і матеріалів. Крім того, це бахрома, в якій, за віруваннями прадавніх слов'ян, заплутувалася нечиста сила, і не могла нашкодити людині.

янгол-охоронець«Матерчаті ляльки в дитинстві мене вчила робити бабуся. Ставлення до текстилю у мене професійне. Я вважаю, що такі обереги в нашому житті дуже важливі. Коли людина робить ляльку, то вона вкладає в неї свою енергію. Це класичні жіночі обереги, які існують вже 5 тисяч років. На нашій території такі символи зустрічаються у носіїв епохи бронзи, на Правобережній Україні – у трипільській культурі. Такі обереги характерні для всієї Євразії. Ці знання повинні передаватися. Тим більше, що зараз в нашому житті є багато негативу: і по телевізору, і по інтернету, і по телефону... І якщо наша держава не в змозі підтримати наших хлопців, то, принаймні, отримавши таку посилку, люди не будуть відчувати себе кинутими», – вважає завідуюча реставраційної майстерні Музею етнографії Слобідського краю, фахівець в області археологічного текстилю Тетяна Крупа, яка також приєдналася до акції.

янгол-охоронець«Знаєте, так шкода наших хлопчиків, які зараз воюють на Донбасі. Новини по телевізору неможливо дивитися – сльози нагортаються. Ніхто не знає, що їх завтра чекає. Тому коли я дізналася, що буде така акція, то вирішила піти. Запропонувала подрузі, вона привела доньку, і ми всі разом беремо участь. Сподіваємося, що ці обереги дійсно допоможуть відвести біду », – розповідає учасниця акції Ольга.

Організатори мають намір вже 1 серпня передати першу партію оберегів у дві військові частини Харківської області, куди планується поїздка з концертною програмою вокальних колективів Обласного центру культури і мистецтва.

 

 

янгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронецьЯнгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронецьянгол-охоронець

 

янгол-охоронець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відеоcюжет Медіагрупи "Об'єктив"

obereg

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика