Лялька-мотанка «Травниця»: духмяну лікарку зробили собі учасники майстер-класу | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 6 шт. )

Лялька-мотанка «Травниця»: духмяну лікарку зробили собі учасники майстер-класу

ТравницяМайстер-клас з традиційної ляльки-мотанки «Травниця» під керівництвом майстра Тетятни Оглобліної відбувся 19 липня 2014 року у Центрі культури і мистецтва. Цикл майстер-класів був ініційований співробітниками Центру з метою відродження та популяризації традиційних видів українського народного мистецтва і проводиться на постійній основі.

Лялька здавна відома в усіх традиційних культурах не лише як дитяча іграшка, але й як могутній магічний талісман та оберіг родини .

Головним призначенням ляльки у давні часи було берегти душу свого власника від зла, хвороб і нечистих помислів, а лялечку-оберіг часом передавали з покоління в покоління впродовж років і віків, і були ляльки, про які складалися легенди, і потім передавалися від матері до дочки як священний переказ.

Лялька-мотанка здавна була оберегом в українській родині. Мотанка – це й іграшка, й оберіг. Вважається, що вони з'явилися ще у добу пізнього палеоліту. Тож нині можна сказати, що ляльці вже сім тисяч років.

Однією з найдавніших ляльок-мотанок була «Травниця». Це лялька, яка наповнена запашними лікарськими травами, оберіг на здоров'я та гарний сон.

ТравницяІснує досить багато варіантів складу наповнення: трава пустирнику, м'ята, меліса (для гарного сну), чабрець (для дихальних шляхів, антисептик), гілочки туї, часник, соснові бруньки (при вірусах взимку), звіробій (від неврастенії, головної болі), лаванда (антимікробний засіб, а також проти молі), душиця(заспокійливе та при ангіні), полин, хвоя, ялівець, базилік, смородинове листя, шавлія, ромашка, материнка, тощо. А якщо додати одну гвоздичку, або подрібнену корицю, то можна довго насолоджуватися незвичайними ароматами.

Під хусточкою ріжки – оберігають від злих сил. Велика спідниця символізує зв'язок трьох рівнів нашого світу – світ предків, світ яви і світ богів. Лялечку необхідно пом'яти в руках, поворушити, і по кімнаті рознесеться трав'яний дух, який віджене духів хвороби. Через один рік траву в лялечці необхідно поміняти. Саме так робили наші предки.

«Травниця» стежить за тим, щоб хвороба не потрапила у хату. Від неї йде тепло, як від дбайливої господині. Вона й захисниця від злих духів хвороби, й добра забавка. Ляльку підвішували в хаті над колискою дитини, ставили біля ліжка хворого, давали грати дітям.

Для виготовлення ляльки «Травниці» вам знадобиться:

• квадрат білого кольору (для тіла) - 20х20 см;

• 2 квадрати (для грудей) – 13х13 см;

• квадрат яскравого забарвлення (для спідниці) - 25х25 см;

• трикутник (для хустки) – 15х15 см;

• прямокутник (для ріжок) – 1х8 см;

• прямокутник білий (для фартуха) – 5х10 см;

• 2 квадрати (для мішечків в руки) — 4х4 см;

• наповнювач (вата, синтепон, дрантя);

• червона нитка, голка, мереживо;

• ароматична суха трава.

ТравницяПоетапне виготовлення ляльки:

1) На центр квадрата, розміром 20х20 см, викласти трохи наповнювача. Скласти білий квадрат по діагоналі, сформувати голівку. Обв'язати червоною ниткою. Решту тканини скласти трикутником і сформувати руки, обв'язати ниткою.

2) На центри малих квадратів (13х13 см) викласти наповнювачі, сформувати груди. Обв'язати окремою ниткою кожний шар. Прив'язати груди (кожну окремо) до талії. Це можна робити тими нитками, якими обв'язували груди.

3) Закласти кути в бік вивороту на найбільшому квадраті (25х25 см). Прошити голкою швом «уперед голка» по контуру (вийде майже коло).

4) Викласти в середину духмяні лікарські трави. Стягнути нитку, але повністю не зашивати.

5) Верхню частину ляльки вкласти в нижню. Стягнути до кінця нитку. Обв'язати декілька разів навколо талії.

6) З прямокутника 1х8 см зав'язати 2 вузлики – це будуть ріжки на голову. Бажано, щоб прямокутник був червоного кольору.

7) Викласти ріжки на голівку, зверху покрити хусткою і обв'язати її кінці навколо шиї.

8) Прикласти фартушок до талії, лицьовою стороною до обличчя ляльки. Обв'язати ниткою.

9) До ручок прив'язують мішечки з ароматною травою.

Під час роботи з лялькою в жодному разі не можна колоти ляльку голкою!

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика