Від західноєвропейського Відродження до сучасної Одеси: всеукраїнська виставка авторської ляльки | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

Від західноєвропейського Відродження до сучасної Одеси: всеукраїнська виставка авторської ляльки

Виставка Відкриття щорічної виставки авторської ляльки «Її Величність Лялька» відбулося 13 листопада 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Фішкою цьогорічної експозиції є те, що свої ляльки представили не тільки кращі харківські майстри, які вже отримали визнання за кордоном, але і їх колеги з Одеси, Тернополя та Львова.

Будуарні, інтер'єрні ляльки, маріонетки і цілі лялькові композиції

Всього до експозиції ввійшло більше трьох десятків ляльок 10 авторів: Оксани Весни (м. Львів), Олени Задорожньої (м. Тернопіль), Дарії Виставної, Валентини Яковлевої, Алли Капустенко, Якуніної Алли, Олени Кроповинської, Марисі Семицвєт, Олени Шуміліної, Александра Бессарабова (м. Одеса). Виставку прикрашають також тематичні олійні та графічні картини професійного художника Сергія Кроповинського.

Головна концепція нинішньої експозиції – представити різні жанри і техніки виготовлення ляльок кращих представників цього напрямку мистецтва. Інакше, ніж мистецтвом, цей вид творчості назвати неможливо. На виготовлення кожної ляльки інколи уходить кілька місяців щоденної кропіткої роботи. Експонати, представлені на виставці, складаються з сотень деталей. Кожна лялька має свій характер, свою історію створення і існування. Тут є і будуарні, інтер'єрні ляльки, маріонетки і цілі лялькові композиції. Серед тематик є і українське Різдво, і мода західноєвропейського Відродження, і казкові персонажі, на кшталт феїчок, і одеські характери, герої кінофільмів та багато інших.

Марися СемицвєтЩоб з'єднати деталі однієї шарнірної ляльки, потрібна ціла доба

Текстильні ляльки-маріонетки, стилізовані під акторів «commedia dell'arte», були використані у яскравому ігровому перформенсі «Papet», який створили та представили на відкритті виставки провідний методист відділу інноваційних технологій соціально-культурних проектів Марія Забєліна (режисер) та студенти Харківського Національного університету мистецтв ім. Котляревського: представлений глядачам монолог ляльки-маріонетки розчулив навіть деяких представників сильної статі та допоміг підсилити цікавість до мистецтва створення ляльок.

Авторка маріонеток в українських вишиванках Марися Семицвєт зізналася, що починала робити ляльки саме текстильні і так захопилася, що розвиває свою майстерність виключно в цьому напрямку.

«Техніка, у якій зроблені представлені ляльки, називається текстильна шарнірна лялька. З текстильних ляльок – це найскладніша техніка, бо такі маріонетки найбільш рухливі. За допомогою шарнірних та ниткових з'єднань голова та усі суглоби ляльки рухаються. Ця методика відносно нова, але лялькарі зараз рідко її використовують, бо робота дуже кропітка. Я порахувала, скільки загалом треба часу, щоб, вже маючи заготовки до ляльки – руки, ноги, голову, – з'єднати їх у цій шарнірній техніці. Виявилося, що на це в сумі у мене пішла ціла доба!», – розповіла Марися Семицвєт.

Сергій КроповинськийУ СРСР авторські ляльки можна було побачити тільки в кіно

Багато лялькарок не мають професійної художньої освіти, а їх захоплення ляльками стало випадковим, але доленосним. Олена Яковлева, Марися Семицвєт та Олена Кроповинська за освітою російські філологи, до лялькарства прийшли кожна власним шляхом.

«Я працювала викладачем російської мови та літератури, а ляльками захоплююсь вже десь 7 років. Раніше я навіть не знала, що існує такий напрям, як авторська лялька. У радянські бідні часи у продажу не було якихось особливо гарних речей. А потім у Харкові відкрився цікавий квітковий магазин, і в ньому з'явилися голандські (а може, й китайські) ляльки, олені, тобто така краса, яку я могла бачити раніше тільки в кіно. І тоді я зрозуміла, що хочу не купити такі ляльки, а зробити власноруч. Почала шукати інформацію, і все, що я вмію зараз, – це тільки мій власний досвід», – розповіла Олена Кроповинська.

Філософські сюжети зображені в образах клоунів

Чоловік Олени Сергій Кроповинській для виставки «Її Величність Лялька» намалював серію сюжетних олійних картин з клоунами, а також графічних робіт у модерному стилі, які зображують ляльок.

Виставка «У серії картин з клоунами кожне обличчя, деталь, колір продумані у відповідності з сюжетом картини. Образи тут дуже глибокі. Наприклад, картину «На зустріч новому» я закінчив напередодні Нового 2014-го року. Це історія людини, яка змінила своє життя, визначилась з планами на майбутнє, взяла із собою шматок минулої історії, яку символізує валіза в руках, та йде з темряви у світло. У цього клоуна вираз обличчя людини, яка прийняла для себе важливе рішення. А на картині «Танці над прірвою» я зобразив клоуна з парасолькою на тоненькому тросі. У широкому сенсі – це людина, кожен з нас. Не зважаючи на те, у якому ми одязі, що ми тримаємо у своїх руках, і які у нас статки, все одно усі ми стоїмо над прірвою власної смертності. Такі от філософські сюжети», – розказав Сергій Кроповинський.

Харківські ляльки знаходять новий дім у західній Європі

Високим попитом ляльки харківських майстринь користуються в Росії та Європі:

«Ляльки розходяться зараз дуже швидко. Наприклад, одна з харківських лялькарок Юлія Федоренко не змогла взяти участь у цій виставці, бо на минулій усі ляльки розкупили – не встигла зробити нові. Багато її ляльок їдуть у Великобританію, а минулого року на російській виставці її ляльку навіть купив Андрій Макаревич. Мої ляльки раніше купували російські колекціонери, зараз все більше покупців знаходжу в Європі. Причому я навіть не можу сказати, у яких саме країнах знайшли свій дім мої ляльки, бо куратори виставок і організатори ярмарок не видають нам імена колекціонерів, щоб ми не зв'язувалися з ними напряму. Кажуть просто: «Ваша лялька поїде до європейської столиці», – і все, – сміється Олена Яковлева.

Виставка працюватиме до 9 грудня 2014 року. Вхід вільний!

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Час роботи виставки: з 10.00 до 17.30, субота з 11.00 до 15.00, неділя – вихідний.
Довідки за тел.: (057) 700-35-73. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Фотографії з виставки

 
 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика