Очеретяні палички: учасники заняття з петриківського роспису навчилися працювати новим інструментом | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:

Очеретяні палички: учасники заняття з петриківського роспису навчилися працювати новим інструментом

1Черговий майстер-клас з петриківського розпису від художниці Тамари Вакуленко відбувся 25 березня 2014 року в обласному центрі культури і мистецтва. На занятті учні познайомилися з новим інструментом – очеретяною паличкою та вчилися відпрацьовувати мазки.

«Очеретяною паличкою я почала користуватися біля трьох років тому, – розповіла Тамара Вакуленко. – Побачила, як у Петриківці їх використовують в роботі, вирішила й собі спробувати. Палички роблю власноруч на дачі. На території мого сусіда багато очерету, і він тільки дивується, нащо мені потрібно стільки стеблів».

Кінчики стебла очерета зрізаються під кутом 45 градусів. За допомогою такого простого інструменту у петриківському розписі малюються характерні пелюстки квітів та листочки. Для цього треба обмакнути кінчик палички у фарбу і провести чітку лінію, причому натиск повинен бути спочатку більше, а потім сходити нанівець. Якщо відразу мазок не вийшов, його можна зверху підправити, поки фарба не висохла. Згодом, коли кінчик палички зкуйовдиться, можна його зрізати. За словами майстрині 25-30-сантиметрової очеретяної палички вистачає надовго.

2Спочатку учасники майстер-класу потренувалися справлятися з новим інструментом, відпрацювали мазки, потім розмалювали невелику листівку, а в кінці заняття на листі мелованого паперу намалювали велику рослинну композицію з використанням всіх вивчених технік. Розмішування фарб до потрібної консистенції, композиційні рішення, двоколірні мазки, малювання стеблів та листя за допомогою пензлика з кошачої шерсті, – усі ці навички відпрацьовуються на кожному занятті.

Тамара Вакуленко планує присвятити наступне заняття розпису дерев'яних дощечок: розкрити секрети попередньої обробки заготовки та особливостей роботи з деревом.

Майстер-класи з петриківського розпису проходять кожного тижня. Усі бажаючі можуть приєднуватися!

Довідки за телефоном: (057) 700-35-79.
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика