Науково-практична конференція | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій

A+ R A-
Рейтинг статті:

Науково-практична конференція

 7 copy copy copy copy

Науково-практична конференція «Традиційна культура в умовах глобалізації: сучасний дискурс щодо збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини»

23   червня в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва розпочала свою роботу науково-практична конференція «Традиційна культура в умовах глобалізації: сучасний дискурс щодо збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини».

Харківщина дбайливо і творчо ставиться до своєї традиційної культури і зберігає її у своїй душі. Окрім того, наш край народив значну кількість науковців, діячів культури і мистецтва, етнографів і фольклористів. Щорічне проведення конференції «Традиційна культура в умовах глобалізації» є тому підтвердженням.

У кінці XX століття науково-практична конференція була започаткована як складова Міжнародного фестивалю традиційної народної культури «Покуть». Вперше фестиваль відбувся у лютому 1996 року. Сьогодні конференція стала самостійним науковим явищем і проводиться щорічно з різним розширенням теми: «Традиційна культура в умовах глобалізації: культурна ідентифікація та інформаційне суспільство» (2012), «...: регіональні особливості та розвиток туризму» (2013), «...: народна музика та декоративне мистецтво в світовому цивілізаційному просторі» (2014), «...: платформа для міжкультурного та міжрегіонального суспільного діалогу» (2015), «...: родинні цінності і трансляція соціокультурного досвіду поколінь» (2016). Якщо брати статистику за останні п’ять років, то в конференції з різних галузей наукових знань взяло участь понад 200 науковців із західних, східних, південних, північних регіонів України та інших країн – Білорусі, Молдови, Росії, Польщі.

Предметом дослідження цьогорічної конференції стала нематеріальна культурна спадщина. Збереження та популяризація звичаїв, обрядів, народних свят, рідної мови, традиційних ремесел, виконавської творчості, а саме: акторського, музичного, танцювального та вокального мистецтва є стрижнем сучасної національної культури. Тому Конвенція ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини наголошує на необхідності забезпечення поваги до культурної скарбниці наших пращурів, сприянні науковим дослідженням у галузях історії, культурології, етнографії та мистецтвознавства.

3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

На цьогорічну конференцію подали свої заявки та матеріали для публікації 95 науковців та дослідників, які займаються дослідженням цієї проблематики. Серед них вчені, викладачі, музиканти, творчі митці та майстри народної творчості з Харкова, різних куточків України (Київщини, Полтавщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Рівненщини, Чернівеччини, Сумщини, Криму, Хмельниччини, Чернігівщини, Тернопільщини), а також із Росії (Волгоградський державний медичний університет) та Польщі (Варшавський університет).

Урочисте відкриття конференції розпочалось із пісенного привітання народного ансамблю «Муравський шлях» (художній керівник Галина Лук’янець). Учасників конференції привітала директор Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Людмила Омельченко, яка підкреслила важливість для Центру теми нематеріальної культурної спадщини, адже одна з місій організації – дослідження, збереження та популяризація традиційної культури. В Центрі активно працює Лабораторія нематеріальної культурної спадщини, яка збирає та вивчає музичний фольклор Слобожанщини. З фоно- та відеозаписів, а також супутніх експедиційних матеріалів був сформованих архівний фонд, який поступово оцифровується та розміщується на нашому сайті. Також проводиться робота зі складання переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківщини шляхом власних пошуків та методичної роботи з районами області.

Модератором пленарного засідання та засідання першої секцій конференції була Мирослава Олександрівна Семенова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології Харківської гуманітарно-педагогічної академії, керівник фольклорного гурту «Мережка». Роботу другої секції модерувала відомий у Харкові етнограф, кандидат історичних наук Валентина Анатоліївна Сушко. Обидва науковці є членами Спілки етнологів та фольклористів міста Харкова.

Серед питань, які розглядались на цьогорічній конференції − перспективи інтеграції традиційної культури в світову культуру та її збереження в умовах глобалізації; використання феномену традиційної культури в процесі впровадження стратегії культурної децентралізації; інноваційні тенденції збереження та популяризації елементів нематеріальної культурної спадщини та методика їх включення до місцевих, регіональних Переліків та Національного реєстру;  вплив звичаїв, обрядів і народних свят на світоглядні уявлення та спадкоємність нематеріальної культурної спадщини; тлумачення автентичних фольклорних зразків як складової духовної культури народу; ґенеза різних форм народного виконавства та їхня структурна асиміляція на шляху відтворення надбань традиційного музичного мистецтва; збереження та розвиток елементів нематеріальної культурної спадщини в творчості театральних і музичних виконавців, співаків, танцюристів; використання здобутків нематеріальної культурної спадщини в процесі педагогічного впливу під час навчання й виховання дітей та молоді; елементи нематеріальної культурної спадщини як складова розвитку туризму; популяризація нематеріальної культурної спадщини як заохочення до діалогу між національно-культурними товариствами та ін.

2 copy copy copy copy copy copy copy copy copy

8 copy copy

На пленарному засіданні із доповідями виступили директор Харківського театру для дітей та юнацтва Андрій Федорович Гапанович; доктор технічних наук, професор, проректор з міжнародного співробітництва Харківського національного університету радіоелектроніки, Голова Харківського обласного товариства азербайджансько-української дружби «Достлуг» Мурад Анверович Омаров; аспірантка Варшавського університету Марія Ердман та кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології Харківської гуманітарно-педагогічної академії, керівник фольклорного гурту «Мережка» Мирослава Олександрівна Семенова.

В рамках конференції відбувся творчий звіт з нагоди підтвердження звання «народний аматорський колектив» народного фольклорного ансамблю «Лозовенчанка» Лозовенківського СБК Балаклійського району.

Після короткої перерви учасники конференції продовжили роботу у секціях.

24 червня у межах конференції відбувся семінар-практикум для керівників фольклорних колективів закладів культури Харківщини «Значення народнопісенної традиції різних регіонів України в творчості фольклорних колективів Харківської області». Своїм досвідом роботи із присутніми поділилась Ірина Миколаївна Нестеренко, викладач Малоданилівської ДМШ ім. Г. Хоткевича Дергачівського району Харківської області, у минулому співробітник Луганського обласного центру народної творчості. Присутні також були вражені силою та майстерністю виконання українських народних пісень гуртом «Берегиня» Нововодолазького району Харківської області.

Після семінару відбувся майстер-клас із травоплетіння для дітей з інвалідністю по зору від народної майстрині Світлани Данченко, на якому діти із сумлінням та захопленістю скручували з трави ляльку-оберіг.

Сховати метелика