«Традиційна культура в умовах глобалізації: синергія традиції та інновації» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій

A+ R A-
Рейтинг статті:

«Традиційна культура в умовах глобалізації: синергія традиції та інновації»

 

konferencia 2106 3

 

21-22 червня 2019 р. у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулася щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Традиційна культура в умовах глобалізації: синергія традиції та інновації».

 

Із відкриттям роботи учасників конференції привітали начальник управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук Олег Яцина та директор Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, заслужена артистка України Людмила Омельченко.

 

Цього року в роботі конференції взяли участь 125 науковців та досвідчених фахівців-практиків у галузі культури та мистецтва з різних міст України (Києва, Миколаєва, Івано-Франківська, Чернігова, Маріуполя, Кам’янця-Подільського, Одеси, Вінниці, Краматорська, Дніпра, Сєверодонецька, Полтави, Кривого Рогу, Миргорода та ін.), а також із Білорусі та Республіки Молдова. Серед учасників конференції 11 докторів наук та 38 кандидатів наук.

 

Серед кола питань, які обговорювались на конференції, особливу увагу було приділено наступним: шляхи збереження традиційної культури в умовах полікультурного суспільства; значення фестивалів, конкурсів та наукових конференцій у вивченні, наслідуванні та популяризації традиційної культури в умовах глобалізації; відтворення і репрезентація фольклору як чинник збереження традиційної культури; творчість сучасних виконавців народної музики – приклад синергії традицій та інновації в мистецтві; роль етнолінгвістики у вивченні традиційної культури: дослідження мови через призму духовної культури етносу; перспективи застосування елементів традиційної культури в системі навчання, виховання та всебічного розвитку молоді; поєднання традиції та інновації в роботі народних майстрів у процесі створення сучасних зразків декоративно-прикладного мистецтва; інноваційні форми презентації традиційної культури у просвітницькій діяльності музеїв, галерей, архівів, бібліотек; впровадження досягнень It-технологій у традиційну культуру – зразок синергії традиції та інновації тощо.

 

На пленарному засіданні виступили відомі харківські вчені: професор Харківської державної академії культури, доктор культурології Олександр Кравченко, який зупинився на варіативності традиції як чинника культурної динаміки; професор Українського державного університету залізничного транспорту, доктор філософських наук Іван Загрійчук звернув увагу на звичаї та обряди як культурне облаштування національного простору в умовах глобалізації; доцент кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти Харківської гуманітарно-педагогічної академії, керівник фольклорного гурту «Мережка», член спілки етнологів та фольклористів м. Харкова, кандидат педагогічних наук Мирослава Семенова звернула увагу учасників конференції на історичну реконструкцію як засіб збереження етнокультурної спадщини Слобідського краю та інші.

 

У другій половині дня розпочалися засідання секцій із доповідями та повідомленнями на яких виступили не тільки науковці, але й практики – художники, музейники, музиканти, культурні активісти, майстри народного мистецтва та керівники дитячих гуртків. Ґрунтовні наукові дослідження у поєднанні з практичним досвідом активістів, музейників, митців та педагогів, роблять конференцію, на наш погляд, цікавою та ефективною. За результатами роботи конференції буде видано збірку матеріалів, електронний варіант якої буде розміщено на сайті Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, а паперові варіанти будуть надіслані до усіх провідних бібліотек України.

 

22 червня – другий день роботи конференції – було присвячено ознайомленню з одним із елементів нематеріальної культурної спадщини Харківщини, – будянським розписом, – який планується додати до регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області. Виїзне засідання конференції було проведене у смт. Буди. Науковці оглянули експозицію Будянського краєзнавчого музею, присвячену історії та продукції Будянського фаянсового заводу, заснованого 1887 року промисловцем М.С. Кузнєцовим («Тов-во порцелянових і фаянсових виробів М.С. Кузнєцова»). Завод випускав керамічні (фаянсові) вироби для домашнього господарства та декоративні керамічні вироби. Продукція відрізнялася високою якістю і художнім виконанням. При виробництві використовувався як метод штампованого (відбиток) нанесення зображення, так і ручний розпис. Учасники конференції відвідали також і місцеву школу мистецтв, де почули про особливості техніки будянського розпису і навіть отримали майстер-клас з будянського розпису і повезли додому власноруч розписані тарілки.

 

Завершенням другого дня роботи конференції став круглий стіл, на якому відбулося обговорення доцільності включення техніки будянського розпису до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області. Окрім того, було підбито підсумки роботи конференції, в яких закцентовано увагу на сучасному стані, загрозах, перспективах охорони, збереження, популяризації традиційної культури та передачі кращих практик у збереженні нематеріальної культурної спадщини, а також знань і навичок у сфері культурології, етнології, етнолінгвістики, філології, педагогіки, музеєзнавства, It-технологій України та інших країн із метою створення ефекту синергії традиції та інновації.

 

konferencia 2106

 

konferencia 2106 2

 

konferencia 2206

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

konferencia 2206 2

Сховати метелика