Автор книги «Уроки режисури» Віктор Гужва: «Театр - це трибуна, з якої можна зробити багато добра» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Автор книги «Уроки режисури» Віктор Гужва: «Театр - це трибуна, з якої можна зробити багато добра»


ГужваСьогодні, 10 жовтня 2012 року в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (Пушкінська, 62) відбулася презентація книги Віктора Гужви «Уроки режисури». Вона читається легко. Автор запевняє: це не просто навчальний посібник для режисерів і акторів, він буде корисним для креативних менеджерів, людей, що працюють в комунікативній сфері і для всіх, хто захоче стати режисером свого життя.

Підручники з режисури у Харкові, та, мабуть, і в Україні не виходили вже дуже давно. Цей навчальний посібник являє собою квінтесенцію досвіду автора. Видання книги продиктоване бажанням зробити цей досвід корисним для нового покоління акторів і режисерів.

«Сьогодні дуже багато акторів приїжджає з Москви з явно касовими виставами, в яких або якісь нічні історії розглядаються, або відносини чоловіків і жінок: все те, що не несе художньої цінності, - говорить Віктор Гужва. - Театр раніше відрізнявся художньою цінністю постановок. Глядачі валили саме на цивільні постановки. Зали ломилися. На порталі сцени ленінградського театру було написано (цитата з Пушкіна) "Біс мене смикнув з моїм розумом і талантом народитися в Росії". Керівництво Ленінграду забороняло спектакль.

Громадянське звучання спектаклю дуже і дуже приваблювало. Зараз таких спектаклів немає. Зараз все розважальне - звідси йде пошук форми, пошук зовнішньої виразності: музика у виставі, танці... Мені здається, що це повинно з часом зникнути».

altНа запитання про ставлення до сучасних режисерів - авторів провокаційних постановок, таких, наприклад, як Андрій Жолдак, Віктор Кузьмич реагує негативно:

«Вважаю, що підминати під себе «Гамлета», найбільшу трагедію, і робити з неї якусь капустнікову пустушку - це несерйозно. Це не властиво нашій слов'янській режисурі. Спектакль повинен бути зрозумілим. Щоб було ясно: це робити не можна, а це можна. Нехай говорять, мовляв, використовувати театр як трибуну - це блюзнірство, а я вважаю, театр - це трибуна, з якої можна зробити багато добра. Значить, потрібно робити це добро! Не можна просто взагалі про щось ставити спектакль. Потрібно ставити спектакль для чогось. І ось це для чогось і є надзавдання режисера».

У книзі докладно пояснюється, як саме поетапно вирішується це надзавдання. В основі лежить методика Станіславського, саме тому рекомендації, викладені в цьому посібнику, цілком можна застосовувати не лише для роботи на сцені, але й для моделювання різних життєвих ситуацій.

Автор вже закінчив роботу над другим підручником - "Секрети акторської майстерності", і в процесі підготовки третій - "Основа художнього мовлення". От тільки, коли вони вийдуть з друку, поки неясно: і цю книгу автор надрукував за кошти зі своїх заощаджень. Заробити на продажу виданої книги навряд чи вийде,бо тираж невеликий, а ціна символічна: щоб була доступна навіть студентам.

Довідка. Віктор Кузьмич Гужва закінчив театральне училище при Малому театрі в Москві, потім - Харківський театральний інститут (режисерське відділення). Не один десяток років викладав акторську майстерність і режисуру в Харківській державній академії культури.

Нагадаємо, що примірники цієї книги отримали у подарунок усі учасники семінару для керівників аматорських театрів, що відбувалася нещодавно у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.

Автор: Маргарита Ізваріна

Сховати метелика